18 Octombrie 2024 publicat în Familie 29 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Suprastimularea la copii apare atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli si informatii, care ii coplesesc si ii obosesc. Care sunt semnele de suprastimulare la bebelusi si copii mici, ce efecte are suprastimularea si cum poate fi prevenita?

Suprastimularea la copii – informatii generale

Creierul in plina formare al copiilor are nevoie de stimulare cognitiva pentru a se dezvolta. Insa atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli (senzatii, experiente, zgomote, activitati, oameni) care ii coplesesc, apare suprastimularea. Simturile si creierul lor nu mai pot face fata expunerii si procesarii la/de noi informatii, de aceea copiii suprastimulati au nevoie sa fie linistiti.

Suprastimularea ii afecteaza cel mai mult pe bebelusi si copiii mici. Deja la varsta scolara copiii incep sa dezvolte abilitati de a face fata suprastimularii si capacitatea de a se linisti singuri atunci cand se simt coplesiti.

Exemple de suprastimulare:

  • Un nou-nascut sau sugar, care dupa o vizita a unui grup mai mare de oameni, este agitat, plange mai mult decat de obicei si este dificil de consolat.
  • Un copil mic, care dupa o petrecere, este morocanos, obosit sau are un tantrum (criza de plans/furie).

Fiecare copil este diferit si de aceea echilibrul intre suprastimulare si perioadele de relaxare variaza de la unul la altul. Un factor important in nivelul de toleranta la suprastimulare il are temperamentul. Unii copii sunt mult mai sensibili, in timp ce altii rezista mult mai bine la durate si/sau intensitati mari ale stimulilor. Cu alte cuvinte, aceeasi situatie sau mediu pot fi antrenante si captivante pentru un copil, in timp ce pentru altul sa fie coplesitoare.

Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: Pixel-Shot /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri