IN ACEST ARTICOL:
Conferinta Internationala "Migration in the Context of Globalisation: Women's Human Rights at Risk?", organizata de catre reteaua internationala WIDE, a ridicat pe tapet portretizarea femeii ca "ingrijitoare" acasa, in sitemul sanitar si educational sau in casele altor oameni.

Un eveniment deosebit, aceasta conferinta internationala a trecut foarte usor neobservata in Romania. S-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, in zilele de 3, 4 si 5 iunie 2010, adunand la Bucuresti femei din toate colturile lumii care au discutat despre diversele probleme cu care se confrunta populatia de sex feminin, in contextul unei accentuate crize financiare globale. Feminizarea migratiei: Ce sansa au femeile intr-o lume tot mai saraca?

Nu am mai intalnit niciodata atat de multa energie canalizata in sensul luptei pentru o societatea mai buna, care sa respecte drepturile tuturor. Una dintre problemele aduse in discutie a fost aceea a portretizarii femeii ca”ingrijitaore”, acasa, in sistemul sanitar si educational sau in casele altor oameni.

In societatea contemporana vorbim despre o noua ordine sociala in care femeile participa la sectorul muncii fara a se bucura de un sistem al serviciilor de asistenta sociala bine pus la punct si echitabil, au subliniat de comun acord, vorbitoarele de la acest Congres International.

Cum tot mai multe femei sunt inregimentate in campul muncii, inseamna ca vechile obiceiuri sociale si legislative trebuie schimbate. Daca pana prin anii ’60, principala sarcina a femeii era aceea de ingrijitoare a familiei, educatoare pentru copii si gospodina, in timp ce barbatii erau cei care aduceau banii in casa, acum majoritatea femeilor trebuie sa faca fata unei duble provocari. Este vorba despre munca de acasa (pentru ca sarcinile i-au ramas neschimbate) si competitivitatii de pe piata muncii. Cam acesta ar fi situatia majoritatii romancelor.

In tarile mai dezvoltate s-au produs si alte schimbari. A crescut nevoia de munca domestica. Este inregistrata o crestere a nevoii de munca in spatiul domestic, unde sunt angajate in proportie de 99%, tot femei. Femeile vestice apeleaza la ingrijitoare si femei de serviciu, pentru a face fata presiunilor muncii domestice, ramase tot in indatorirea lor. Dar si in acest caz, romanecele sunt privite in mod direct.

Stim foarte bine ca Romania este un bun “furnizor” de femei ingrijitoare in tarile occidentale, iar fenomenul este bine-cunoscut in tari ca Italia si Spania, dar si in Marea Britanie si Germania. Aceste femei isi parasesc tara si copiii pentru a lupta impotriva saraciei, ca sa ingrijeasca familiile altor oameni. Ele devin ingrijitoare de batrani, copii sau femei de serviciu si muncesc enorm, pentru salarii de multe ori foarte mici si la negru. Ca sa nu mai vorbim despre capitalul de imagine negativ pe care il dobandesc ca imigrante, prin ajutorul mass-mediei care le stigmatizeaza (vezi exemplul Italiei), sau de faptul ca in cazul abuzurilor de tot soiul, ele nu sunt protejate din cauza lipsei unei legislatii adecvate. “Este nevoie de legi mai bune pentru a putea apara drepturile femeilor din S-E Europei care lucreaza ca ingrijitoare in casele familiilor vestice”, s-a aratat in acdrul conferintei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri