Care este principala problema? In cadrul conferintei anuale WIDE s-a dat un raspuns foarte clar: “Munca domestica nu este recunoscuta ca munca!”. Efortul pe care il depun femeile in casele lor sau in casele altora, pentru a creste copiii, pentru a ingriji batranii si bolnavii, pentru a ingriji locuiinta, este perceput ca “datorie” si nu ca o munca asemeni celorlalte. Si, bineinteles, aceasta munca nu este platita sau este platita foarte putin, in cazul ingrijitoarelor angajate.
Mai mult, aceasta abordare duce la o serie de inechitati sociale. Pentru ca trebuie sa se ocupe si de munca de acasa, femeile isi iau job-uri cu jumatate de norma, deci sunt mai prost platite sau, daca lucreaza cu norma intreaga, ziua lor se prelungeste si cu “indatoririle” de acasa, de care trebuie sa se ocupe numai ele. Iar in familiile din Romania, statisticile arata ca in foarte putine cazuri exista un parteneriat intre barbati si femei, in ceea ce priveste muncile casnice.
Pe scurt, aceasta ar fi si o descriere a “sistemului de ingrijire”, concentrand putin atentia asupra femeilor din Romania.
Andrea Speher de la Universitatea din Götheborg - Suedia a subliniat faptul ca este nevoie de un nou tip de abordare a acestei probleme, care trebuie sa intre neaparat pe “agenda politica”, pentru ca este nevoie de decizia legislativa pentru a apara drepturile femeilor care lucreaza in sistemul de ingrijire. Revenind la cazul Romaniei, stim foarte bine ca Sistemul sanitar si Educatia, care sunt de asemenea parti ale sistemului de ingrijire, primesc cele mai putine resurse guvernamentale, ceea ce duce la imense inechitati sociale. De exemplu, a sublinat Andrea Speher, chiar si in Suedia, care in definitiv este cea mai avansata tara in ceea ce priveste anularea diferentelor dintre barbati si femei, o asistenta dintr-un spital, care are 3 ani de scoala post-liceala, are un salariu mult mai mic decat un instalator fara studii superioare, care munceste in acelasi spital.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri