IN ACEST ARTICOL:
"In lume sunt multe, mari minuni, dar nu mai mari ca omul".
La varsta de doua luni se vor forma cavitatile oculare, acoperite de un tegument din care se vor forma pleoapele. De asemenea, apar urechile, coloana vertebrala, gatul si muschii.

Apare pielea, iar capul se apleaca inainte. Embrionul incepe sa-si miste mainile si picioarele. Din acest moment embrionul poarta numele de fat.

Incepand cu a doua luna, embrionul se dezvolta foarte rapid. Pana acum, el ocupa cavitatea uterina, de acum inainte, insa, uterul se va destinde pentru a face loc fatului, sacului amniotic si placentei. Abdomenul mamei se va mari din ce in ce mai mult.
Mama poate simti miscarile fatului incepand cu luna a cincea, el deschide si inchide ochii si poate sa isi stranga pumnii; doarme si se trezeste des si chiar sughite.

Dupa 38 de saptamani, fatul se poate naste. In prima faza, mama are spasme musculare regulate si puternice, numite contractii. Contractiile tot mai puternice imping bebelusul si, astfel, are loc minunea de a fi!

Creierul. Omul (homo) se considera o fiinta stiutoare (sapiens), ca atare si inteleapta. Acest lucru se datoreaza faptului ca are un creier mai dezvoltat decat cel al tuturor celorlalte vietuitoare de pe pamant. Omul nu se naste om (sub aspect psihologic), ci devine om.

In ultimele decenii, cunoasterea creierului uman a strabatut mai multe etape, fiecare noua decoperire insemnand un pas inainte in descifrarea mecanismelor complexe ale acestui organ, unic in ceea ce priveste functionarea si modul de organizare. Pe masura aprofundarii cunoasterii sistemului nervos se gasesc noi date referitiare la mecanismele neurochimice care stau la baza reactiilor si comportamentelor noastre. Fiecare dintre cele aproximativ 15-20 miliarde de celule nervoase, ce alcatuiesc creierul uman, reprezinta veritabile laboratoare, unde au loc prelucrarea, trierea, gradarea si integrarea informatiilor care circula in organism.

Sistemul Nervos Central (SNC), constituit din encefal, diencefal si maduva spinarii, este partea sistemului nervos care regleaza functionarea diferitelor sisteme si aparate ale corpului si unde sunt localizate functiile mentale superioare ale fiintei umane. Fiind vorba de un sistem vital pentru buna functionare a organismului, el este foarte bine protejat. La exterior este acoperit de structuri osoase. Encefalul se afla in interiorul cutiei craniene, iar maduva spinarii este protejata de vertebrele coloanei, care are rolul de a mentine pozitia verticala a corpului.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri