IN ACEST ARTICOL:
"In lume sunt multe, mari minuni, dar nu mai mari ca omul".
Exista doua caracteristici importante ale sistemului nervos: emotivitatea si necesitatea unei perioade de odihna, a somnului. Emotiile sunt senzatii subiective, placute sau nu, ce implica intregul organism. Teama este o emotie care provoaca o senzatie negativa si o serie de efecte fiziologice printre care se numara: dilatarea pupilelor, contractiile musculare, pielea de gaina. La randul sau, bucuria provoaca o senzatie placuta, insotita de o relaxare musculara, in general. Starea sufleteasca conditioneaza comportamentul, cum ar fi de exemplu, o stare de iritare sau frustrare poate determina anumite manifestari agresive. Emotia este asociata cu sistemul limbic, structura cea mai primitiva a creierului, localizata adanc in interiorul sau. Sistemul are legaturi cu alte parti ale creierului, ceea ce inseamna ca emotiile pot fi atenuate sau controlate de aceste structuri.

Somnul. Este o stare periodica de pierdere a constiintei, caracterizata prin relaxare musculara si scaderea temperaturii corpului si a metabolismului bazal. De asemenea, in timpul somnului scad frecventa cardiaca si respiratorie si presiunea arteriala. Este un proces absolut necesar, ale carui disfunctii pot determina o serie de consecinte grave asupra organismului. In timp ce dormim, la intervale de aproximativ o ora si jumatate apar fazele denumite MRO (miscari rapide ale ochilor), cunoscute si sub numele de somn paradoxal, in timpul carora activitatea cerebrala este la fel de intensa sau chiar mai intensa decat in starea de veghe. De obicei, aceste faze dureaza intre 5 si 20 de minute si in timpul lor se produc cele mai multe visuri.

Traind, scopul omului, de cand se naste, este de a gasi fericirea, de a cauta placerea si de a evita durerea. Constiinta Eului ajuta la indeplinirea acestui scop. Omul interior salasluieste in omul exterior si suporta aceleasi determinari: comportamentul nu face decat sa se manifeste in afara dispozitiilor interne.

Adevarata menire a Psihologiei este de a intelege omul (in toata complexitatea sa), de a-i sprijini devenirea pentru a-si atinge scopul.

Un articol de psiholog Lavinia Mariana Popescu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri