Somnul. Este o stare periodica de pierdere a constiintei, caracterizata prin relaxare musculara si scaderea temperaturii corpului si a metabolismului bazal. De asemenea, in timpul somnului scad frecventa cardiaca si respiratorie si presiunea arteriala. Este un proces absolut necesar, ale carui disfunctii pot determina o serie de consecinte grave asupra organismului. In timp ce dormim, la intervale de aproximativ o ora si jumatate apar fazele denumite MRO (miscari rapide ale ochilor), cunoscute si sub numele de somn paradoxal, in timpul carora activitatea cerebrala este la fel de intensa sau chiar mai intensa decat in starea de veghe. De obicei, aceste faze dureaza intre 5 si 20 de minute si in timpul lor se produc cele mai multe visuri.
Traind, scopul omului, de cand se naste, este de a gasi fericirea, de a cauta placerea si de a evita durerea. Constiinta Eului ajuta la indeplinirea acestui scop. Omul interior salasluieste in omul exterior si suporta aceleasi determinari: comportamentul nu face decat sa se manifeste in afara dispozitiilor interne.
Adevarata menire a Psihologiei este de a intelege omul (in toata complexitatea sa), de a-i sprijini devenirea pentru a-si atinge scopul.
Un articol de psiholog Lavinia Mariana Popescu
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate