Inainte de a lua aceasta decizie gandeste-te bine, informeaza-te privind toate problemele care ar putea sa intervina deoarece este o decizie care iti va influenta intreaga viata.
Intreaga procedura dureaza destul de mult, aproximativ 7-8 luni sau chiar mai mult.
Din punct de vedere legal sunt necesare cateva etape pe care viitorii parinti trebuie sa le parcurga. Sunt necesare urmatoarele documente:
- certificate de nastere si casatorie pentru viitori parinti, legalizate
- documente care arata situatia materiala
- certificat de cazier judiciar
- o cerere de la Directia de Protectie a Copilului si Adoptie
- certificate medicale pentru parinti si copil
- certificatul de nastere al copilului
- hotararea judecatoreasca irevocabila
Dupa ce aceste acte sunt pregatite urmeaza sa se discute cu asistentul social. Acesta va face o vizita viitorilor parinti si le va explica intreaga procedura. Se completeaza un dosar pentru a fi aprobat de Comisia de Protectie a Copilului si se decide asupra copilului potrivit. Urmeaza o perioada in care se fac vizite pentru acomodare. Parintii isi pot lua copilul acasa pana cand este data decizia definitiva a tribunalului.
A fi parinte adoptiv este greu si in mod sigur iti va schimba intreaga viata, insa nu doar tie ci si copilului. Adoptia este un act divin pe care ar trebui sa-l faca mai multe familii, este un gest care vine din adancul sufletulului, din dorinta de a forma o familie si de a-i oferi inca o sansa unui copil parasit de parintii biologici.
Exista si o parte negativa a adoptiei, depinde si de varsta pe care o are copilul si de educatia pe care a primit-o pana in acel moment. Aceasta poate fi o povara pentru tine, dar si pentru el. Probabil de aceea sunt preferati copiii mult mai mici, insa nu ar trebui sa ai prejudecati si sa te gandesti ca exact copilul pe care tu il vei adopta iti va face probleme pe viitor, cu totii gresim si pentru ca nu e al tau nu inseamna ca il vei iubi mai putin.
Intr-un fel unii copii vin pe lume pentru anumiti parinti si sunt facuti unii pentru altii.
Parintii adevarati pana la urma sunt cei care il cresc pe copil si nu cei care l-au adus pe lume.
Un articol de Livia
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice