Cum ne pregatim pentru a ramane insarcinate? Sfaturi utile pentru perioada de preconceptie.
Cum ne pregatim pentru a ramane insarcinate? Sfaturi utile pentru perioada de preconceptie.
1. Afla cand te afli in perioada fertila. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa verifici temperatura corpului in fiecare dimineata. In momentul in care observi o usoara crestere a acesteia, esti in perioada fertila. De obicei, ovulatia se produce la 14 zile de la inceperea ciclului menstrual, dar date fiind posibilele fluctuatii este recomandabil sa iti masori si temperatura.
2. Gaseste medicul potrivit! Multe femei nu merg la medic decat dupa ce a fost confirmata sarcina. Medicul iti poate oferi mai multe sfaturi pentru a te asigura ca bebelusul va fi perfect sanatos si tot el iti poate recomanda tie si partenerului un set de analize, astfel incat sa eliminati stresul unei posibile probleme de sanatate. Daca nu esti sigura daca ai avut rujeola sau rubeola sau daca ai fost vaccinata impotriva acestora, poti face analize. Vaccinul poate fi administrat cu minim o luna inainte de conceptie. Este foarte important sa faci aceste analize, pentru ca daca vei face una dintre aceste boli ale copilariei cat timp esti insarcinata, sanatatea micutului/micutei va fi grav periclitata. Trebuie de asemenea sa iti iti faci testul HIV si sa faci o vizita ginecologului pentru a te asigura ca nu ai un BTS. Poti face analize si pentru a depista hepatita sau anemia. Daca ai diabet, probleme cu tensiunea sau cu circulatia, atunci va trebuie sa fii mai atenta in timpul sarcinii. Spune-i medicului ce medicamente iei, pentru a te asigura ca acestea nu sunt daunatoare pentru cel mic. Daca ai peste 35 de ani, discuta neaparat cu medicul despre riscurile unei sarcini. Acest aspect este foarte important, deoarece cresc sansele ca bebelusul tau sa se nasca prezentant malformatii genetice.
3. Ia vitamine! Vitaminele prenatale sunt indicate chiar daca nu ai ramas inca insarcinata. Acestea contin cantitati mai mari de acid folic si de fier, absolut necesare bebelusului in primele saptamani de la conceptie. O cantitate insuficienta de acid folic poate afecta creierul copilului si coloana vertebrala. Trebuie sa incepi sa iei acid folic cu 3 luni inainte de a ramane insarcinata, deoarece probleme mai sus mentionate incep sa apara inca din primele 3-4 saptamani de sarcina. Doza recomandata este de 0.4 mg pe zi. Consulta neaparat un medic, pentru ca nu toate vitaminele sunt recomandate. Dozele mai mari de vitamina A si D il pot afecta pe micut.
4. Mananca sanatos! Acum ai nevoie de doze mai mari de calciu, asa ca este recomandat sa consumi mai multe lactate. Elimina pe cat posibil mancarea nesanatoasa din alimentatia ta si limiteaza consumul de cafea. Nu credem ca mai este necesar sa mentionam ca tigarile si alcoolul nu sunt tocmai recomandate. Nu numai ca afecteaza grav sanatatea fatului, dar pot conduce si la avort spontan. Schimbarile nu trebuie realizate abia atunci cand esti sigura ca ai ramas insarcinata, ci trebuie sa iti pregatesti corpul cu mult inainte.
5. Atentie la relatia de cuplu! A deveni mami nu este o misiune tocmai usoara, iar stresul poate afecta relatia de cuplu. Incearca sa nu faci din conceptie unica ta prioritate si vorbeste deschis cu partenerul despre orice probleme care ar putea aparea.
6. Fa exercitii! Daca esti o persoana sedentara, nu este cazul sa iti schimbi acum total regimul de viata. Plimbarile scurte si cateva exrecitii realizate in casa pot fi indeajuns. Corpul tau trebuie sa fie in cea mai buna forma.
7. Slabeste daca esti supraponderala! In cazul in care greutatea ta iti poate cauza probleme de sanatate, este mai bine sa slabesti inainte de a concepe un copil, pentru ca atat sanatatea ta, cat si a puiului va fi in pericol. Faza de preconceptie este deosebit de importanta daca vrei sa ai un bebe sanatos. El va aduce schimbari minunate in viata ta, dar trebuie si tu sa te pregatesti temeinic inainte de a il intampina.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
Interviu Alexandra Stroe. Pasiunea pentru cărți, transpusă în vloguri pe Youtube
Declarații de dragoste emoționante - Cum să-ți exprimi sentimentele profunde într-un mod sincer, unic
INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri