IN ACEST ARTICOL:
Peter Pan are nevoie de o femeie care sa ii prelungeasca copilaria si imaturitatea pana la adanci batraneti. Si ea exista. Se numeste Wendy. Este femeia care ii este mama celui pe care il iubeste.

Portretul psihologic al lui Wendy: A fi sau a nu fi mama barbatului pe care il iubesti?

Lumea actuala este plina de femei Wendy (micuta zana din povestea Peter Pan care adopta o atitudine protectiva fata de baietel). In cartea "The Wendy Dilemma: When Women Stop Mothering Their Men", psihologul Dan Kiley explica sindromul Wendy, raportandu-l la femeile “care nu inceteaza sa joace rolul mamelor’ chiar si cu proprii parteneri, chiar si atunci cand se afla intr-o relatie de dragoste, dar nu numai… Sindromul Wendy poate deveni o capcana in care multe femei cad nu doar pe plan personal, ci si pe plan profesional.

Din punct de vedere psihologic, femeia Wendy este femeia hiperprotectoare care se complace in a-si asuma rolul de parinte al partenerului de viata. Cu o personalitate vadit mai puternica, sigura pe ea insa plangandu-si uneori de mila, intotdeauna gata sa se implice, sa-si asume responsabilitati, sa intinda o mana de ajutor celor care nu sunt capabili sa se descurce singuri, asumandu-si in cuplu rolul barbatului -daca acesta se eschiveaza de la indeplinirea lui-, Wendy adopta adesea un comportament prea matur. Vesnic inconjurata de griji, prinsa in angajamente si responsabilitati, femeia Wendy este femeia care vrea sa ii induca siguranta partenerului de viata, este cea care preia pe umerii sai atributiile partenerului iresponsabil, chiar daca acest lucru inseamna sa isi minimalizeze identitatea.

Sa nu credeti ca nu exista efecte emotionale ireversibile in dinamica acestui tip de cuplu aparent fantastic, dar atat de real. Femeia Wendy uita cateodata sa se bucure de viata, uita sa rada, sa fie copil… Se dezvolta si se maturizeaza inainte de a fi cazul, imbatraneste fara a se bucura de tinerete, dezvolta fata de partenerul de viata o atitudine similara celei maternale. "Fara mine, nu o sa se descurce"... este ceea ce gandeste despre partenerul sau. Poate deveni excesiv de posesiva, ridicandu-se singura la rangul de eroina si de martira: “cate nu fac pentru bunul mers al relatiei”…. Se simt utila daca se sacrifica pentru ceilalti. Adopta un comportament hiperprotector in relatia de cuplu, acceptand benevolent copilariile si imaturitatile barbatului de langa ea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri