Stresul, orele de program, "problemele" cu copii sunt adesea invocate cand este vorba de monotonia vietii noastre sexuale si cand viata de cuplu devine o rutina si se face simtita din ce in ce mai des lipsa de chef.
Ce putem face ca sa nu "adormim" relational, sexual vorbind? Rutina in cuplu isi poate face aparitia fara sa ne dorim acest lucru.
Intr-un secol al vitezei este posibil sa te lasi furat de tot ce ai de facut (obiective, cariera), prin urmare scopul nostru este departe de a ne lansa in lupta cu acest inamic invizibil, dar perceptibil, numit rutina; ci de a reusi, odata instalata, sa gasim modalitatile optime, proprii de a ne gasi resursele necesare de a mentine treaza viata de cuplu, relatia.
Se intampla adesea ca, dintre toti cei apropiati, sa o (il) "neglijam" tocmai pe partenera si asta fara vreo rea intentie, ci din prisma propriilor noastre asteptari mai mult sau mai putin constientizate.
Replica: "tocmai tu din toti... credeam ca tu ma vei intelege pentru ca ma iubesti!" va suna cunoscuta?
Care ar fi eroarea de comunicare?
Este ca si cum ar fi o remarca ce se lasa fara vreun raspuns din partea celuilalt.
Cum ar fi daca am inlocui "pentru ca ma iubesti" cu "pentru ca te iubesc"?
Sau cum ar suna sa le punem pe toate in aceeasi fraza?!!
Mult mai bine!
Insa pe langa acest aparent avantaj, o astfel de formulare (de gand) ne-ar ajuta sa nu uitam ca, la fel ca si noi, si celalalt are nevoie ca noi sa-i aratam ca il iubim.
Si asta ne trimite cu gandul la felul, maniera diferita de a iubi a fiecaruia dintre noi. Este de preferat sa ne cunoastem partenerul nu numai pentru noi, cat si in beneficiul lui.
Ce ar insemna asta? Faptul ca pentru a dezvolta incredere in celalalt, unii dintre noi simtim nevoia sa il tot testam pe celalalt pentru a ne convinge ca este "demn de iubirea" noastra.
Unii dintre acestia din urma ne oprim aici, considerand ca este suficient, iar altii ne continuam explorarea cautand sa identificam ce anume ii place celui de langa noi, ce are importanta si care sunt nevoile acestuia din urma. Acest lucru ne poate ajuta sa fim mai in contact cu realitatea vietii noastre de cuplu.
Cum? Cunoscandu-l pe celalalt si din prisma propiilor lui/ei nevoi, iti va fi mai usor, la un moment de rascruce sau de rutina, sa gasesti solutia optima de a face fata situatiei (dubla perspectiva) si mai ales vei sti cum sa il atragi si pe cel de langa tine intr-un astfel de demers.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice