Rade cat il tin plamanii, vorbeste intr-una, isi face prieteni cat ai zice peste, se crede centrul pamantului si buricul petrecerilor. Categoric, este un extravertit. Este retras, cam linistit si pierdut in lumea lui, nu-i prea plac distractiile si nici compania celor din jur. Fara indoiala, este un introvertit. Obisnuim sa catalogam oamenii din jurul nostru inca de la prima vedere, aruncand asupra lor eticheta de introvertiti si extravertiti. Daca este extravertit, atunci este un norocos. Sansele lui de a reusi in viata se maresc considerabil. Daca este introvertit, atunci lucrurile se complica putin: ghinionul lui a fost de a se fi nascut sub auspiciile unui astfel de temperament. De unde insa aceasta discriminare temperamentala? Este unul din cele doua temperamente mai presus de celalalt? Si ce se intampla atunci cand un extravertit se indragosteste sau iubeste un introvertit? Este adevarat ca extremele se atrag puternic la inceput... dar se si tolereaza reciproc pana la adanci batraneti, pana la sfarsit? Iubirea dintre un introvertit si un extravertit… este ea magie, o magie frumoasa a diferentelor, sau un blestem, blestemul diferentelor care se resping urat, iremediabil?
A fi introvertit intr-o lume predominant extravertita
Carl Jung este psihanalistul caruia ii datoram termenii de introvertit si extravertit si cel care le-a atribuit anumite trasaturi. Niciunul din cele doua tipuri temperamentale nu este superior celuilalt si niciunul nu este mai bun decat celalalt. Este adevarat ca extravertitii formeaza 70% din populatia lumii si ca in ziua de astazi, cand indubitabil suprematia le apartine, a fi introvertit poate fi un real impediment, insa avem nevoie de diversitate, de varietate. Imaginati-va cum ar arata lumea alcatuita exclusiv din extravertiti sau exclusiv din introvertiti… Nu-i asa ca imaginea va face sa strambati din nas? Nu-i asa ca fara introvertiti am fi pierdut multe din marile si genialele descoperiri si frumuseti ale vietii, ale lumii?…. Nu-i asa ca fara extravertiti lumea ar fi prea linistita, prea banala, prea lipsita de culoare si viata?... Completarea si compatibilitate vin tocmai pe fondul acestor diferente. Introvertitii, la fel ca si extravertitii, la fel ca toate fiintele umane, au propriile slabiciuni, propriile defecte, propriile provocari pe care trebuie sa le accepte, sa le depaseasca.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri