Introvertitii se pot bucura in egala masura cu extravertitii de success. Thomas Edison era un introvertit. La fel ca si Albert Einstein. Optimistul Warren Buffett, unul din cei mai bogati oameni ai planetei, este introvertit. Jerry Seinfeld, omul showului stralucit, a recunoscut ca este introvertit. L-a impiedicat acest lucru sa produca zambete si rasete pe chipul a milioane de oameni, fie ei introvertiti sau extravertiti? Meryl Streep, la randul sau introvertita, a fost la nominalizata nu mai putin de16 ori la cele mai renumite gale de film. Enigmatica Greta Garbo era o introvertita si nu a incercat niciodata sa nu para ceea ce este. Si poate ca tocmai acesta a fost unul din secretele celebritatii sale…
Dar, dintr-un punct de vedere social, caracteristicile, defectele si calitatile introvertitilor sunt puse astazi mai degraba intr-o lumina negativa. Nu putini sunt cei care incearca sa-si “vindece” temperamentul sau sa isi ascunda latura lor introspectiva. Inca de pe vremurile tribale, cand oamenii erau nevoiti sa intre in contact unii cu altii pentru a supravietui, sociabilitatea era considerata o trasatura esentiala. Nimic nu s-a schimbat nici in ziua de astazi. Viata publica este dominata de extravertiti precum George W. Bush, Bill Clinton, etc. Chiar daca nu esti, societatea de astazi te obliga, te forteaza sa fii sociabil, activ, vesel, extravertit. Oamenilor le place sa aiba in preajma oameni ca ei, oameni care le seamana. Ca sa supravietuiasca, un introvertit va simula ca este extravertit, suferind in realitate din cauza ca nu este.
Portretul psihologic al introvertitului – mult mai mult decat ceea ce se vede
In ciuda prejudecatitilor si a portretului -stereotip, introvertitii nu sunt toti emotivi, rezervati si linistiti. Se crede ca introvertitii sunt timizi si antisociali, insa se crede gresit. Este adevarat ca exista introvertiti care sunt timizi si antisociali, insa nu toti introvertitii sunt astfel. Lumea interioara este locul din care introvertitii isi trag linistea si echilibrul. Introvertitii prefera sa asculte decat sa adreseze intrebari. Se gandesc la potentialele intrebari inainte de a le raspunde si vor da un raspuns doar daca sunt siguri ca detin raspunsul corect.
Extravertitii isi trag energia din ceilalti, pe cand sursa de energizare a introvertitilor este reprezentata de propria persoana. Introvertitii isi sunt suficienti lor insisi. Extravertitii, nu. Cei din urma prefera sa socializeze, sa se amestece printre ceilalti oameni, sa comunice, sa iasa in fiecare weekend si ori de cate ori au timp liber. Se plictisesc repede in propria compania, fara telefon, fara internet sau fara vreo alta metoda de comunicare cu ceilalti. Pe de alta parte, introvertitii iubesc activitatile solitare – scrisul, cititul, plimbarea evitand aglomeratia, petrecerile zgomotoase, interactiunea, comunitatile mari. Prefera in schimb grupurile mici de prieteni.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară