Introvertitii beneficiaza de multe calitati de care ar putea la randul sau sa beneficieze o lume intreaga: au o putere de concentrare uimitoare, fac legaturi, vad si observa lucruri care altora le scapa, sunt intuitivi, extrem de inteligenti, stiu sa asculte, au o imaginatie bogata, in fata situatiilor dificile dau dovada de calm si sange rece. Introvertitilor nu le place sa socializeze? Este doar un mit. Introvertitilor le place sa socializeze, insa intr-o maniera diferita de cea a extravertitilor, poate nu la fel de des ca acestia. Adora sa faca legaturi si conexiuni, sa afle care sunt cauzele care au determinat un anumit lucru, sa se foloseasca de rationamentele gandirii logice si sunt dornici sa auda opinia altor oameni asupra unei anumite probleme.
Lucrurile pe care extravertitii le pot face in mod natural si firesc – le pot face si introvertitii, doar ca pentru o perioada de timp mai scurta: introvertitii pot tine discursuri fantastice, pot fi sufletul unei petreceri, pot cuceri iremediabil prin conversatie sclipitoare persoane pe care le-au cunoscut pentru prima oara. Ulterior insa, au nevoie de mai mult timp pentru a se reface psihic si fizic si pentru a-si incarca bateriile. Angajamentele si obligatiile sociale ii storc insa de energie. Introvertitii sunt mai constienti decat extravertitii de nuantele sociale, de regulile nescrise ale politetii si ale manierismului. De asemenea, sunt mai sensibili fata de ideea de acceptare si respingere sociala. Implicit, mai vulnerabili…
Daca ar exista o mai mare educare si informare a extravertitilor din acest punct de vedere, introvertitii nu s-ar mai simti atat de constransi sa se schimbe, nu ar mai simti ca nu se potrivesc in ansamblul social, nu s-ar mai simti neintelesi, nu ar mai fi nefericiti cu felul lor de a fi. Ar fi liberi sa se manifeste asa cum sunt, asa cum gandesc, asa cum simt.
Extravertitul – ce se afla dincolo de suprafata?
Atingerea, mirosul, privirea, sunetul.. toate acestea au un impact mai mare asupra extravertitului si il fac sa gaseasca satisfactie si implinire in lumea exterioara. Prin urmare, atentia extravertitului se va concentra exclusiv asupra lumii obiective. Extravertitii sunt fericiti cand simt ca fac parte dintr-un grup si cand se pot bucura de compania celor din jur. Iubesc sa spuna deschis ceea ce gandesc, iubesc miscarea, sunt activi si energici, adora sa cunoasca oameni noi, sa-si faca prieteni, sa vorbeasca si prezinta un interes activ (nu pasiv!) fata de ceea ce se intampla in jurul lor.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice