IN ACEST ARTICOL:
Cum reactionezi daca fiica ta de 16 ani te roaga sa il lasi pe prietenul ei sa ramana la ea in camera peste noapte? Iata niste intrebari pe care trebuie sa ti le pui ca parinte: Cum ar trebui sa te comporti in conditiile in care iti dai seama ca fata sau baiatul tau si-a inceput deja o relatie sexuala? Sa incurajezi, sau sa descurajezi acest comportament?

Desigur, revolutia sexuala a adus cu sine mai multe schimbari, intre care si aceea ca sexul pre-marital a devenit o normalitate. Doar ca, generatiile devin din ce in ce mai precoce in privinta exprimarii sexualitatii. Asa incat, dupa ce copiii ajung la varsta adolescentei, poti sa te astepti in orice clipa la "surprize". Parintii, multi inca “de moda veche”, se trezesc surprinsi de doleantele adolescentilor, pe care ei inca ii mai percep niste copii inocenti.

Asa ca, la ce varsta un adolescenet este suficient de matur incat sa isi poata primi peste noapte partenerul? La 14? La 16 ani? Ce atitudine ar trebui sa ai? Cum poti sa iti pazesti mai bine copilul, de orice rau care i se poate intampla, intrand in aceasta lume a sexualitatii?

Parintii tind sa dramatizeze sexualitatea adolescentina. Ei se concentreaze mai mult pe gravitatea ideii ca brusc, copiii lor nu mai sunt copii, ca acestia se pot lasa in valtoarea sentimentelor, astfel putand sa se intample cine stie ce drame

Din acest punct de vedere, desigur, foarte multi parinti nu sunt de acord ca tanarul cuplu sa isi desfasoare activitatea sexual chiar sub acoperisul casei lor. In acelasi timp, alti parinti au o cu totul si cu totul alta perspectiva asupra "problemei".

Exemplul Olandei este unul graitor in acest sens. Inaintea Revolutiei sexuale, relatiile intime in afara casatoriei erau neacceptate si condamnate de catre societate. Mai apoi, in deceniile ce au urmat, comportamentul sexual al tinerilor s-a schimbat, ei initiind apropieri intime din ce in ce mai devreme. Totusi, parintii olandezi si formatorii de opinie din aceasta tara nu au dramatizat aceste noi realitati.

Ei au inceput sa considere activitatea sexuala a adolescentilor, un aspect normal al dezvoltarii lor fizice si psihice, atat timp cat tinerii utilizeaza metode contraceptive cu responsabilitate. Tinerii sunt incurajati pe toate caile sa fie responsabili si li se spune ca sexul este un lucru normal in viata lor. Astfel, lucratorii din sistemul sanitar, educatorii si mass-media au facilitat propagarea ideii ca sexul la varsta adolescentei este ceva normal, arata un studiu recent, pe care il discuta site-ul american www.mothertalkers.com.

Normalizand activitatea sexuala a adolescentilor, desigur, tinand cont de anumiti parametri, parintii olandezi pot sa mentina o legatura cu adolescentii lor, ajutandu-i sa isi dezvolte o identitate sexuala, se arata in studiul “Sex, Love and Autonomy in the Teenage Sleepover” de Amy Schalet, care este accesibil si online. Iata confesiunea unui tata olandez:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri