IN ACEST ARTICOL:
Cum reactionezi daca fiica ta de 16 ani te roaga sa il lasi pe prietenul ei sa ramana la ea in camera peste noapte? Iata niste intrebari pe care trebuie sa ti le pui ca parinte: Cum ar trebui sa te comporti in conditiile in care iti dai seama ca fata sau baiatul tau si-a inceput deja o relatie sexuala? Sa incurajezi, sau sa descurajezi acest comportament?

“In educatia sexualitatii este foarte important ca adolescentul sa primeasca informatii precise si corecte, despre ambele sexe - informatii sintetizate conform varstei si dorintei sale de cunoastere si cpacitatii de intelegere. Este nedrept sa incercati sa ignorati faptul ca ei sunt constienti de sexualitatea lor, indiferent de varsta la care se afla. Parintii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda copiilor lor in mod corespunzator nivelului de expunere si maturitate.

Insa mai intai de toate parintii trebuie sa-si dezvolte de timpuriu o anumite relatie de comunicare si prietenie cu copii lor, sa aiba o atitudine pozitiva fata de sex. Conform unor studii, copiii bine informati in legatura cu anatomia masculina si feminina vor suporta mult mai usor schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii (...) Educatia sexuala afecteaza in mod pozitiv adolescentul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poezii de toamnă: Versuri alese care să-ți dezvăluie frumusețile anotimpului preferat al poeților Cum îi putem ajuta pe copii să se acomodeze mai ușor la școală: Sfaturi pentru părinți Cum îi arăți că îl iubești - cele 5 limbaje ale iubirii

Astfel el devine mai tolerant in ceea ce priveste anumite tipuri de comportamente, optiuni etc.
De asemenea studii realizate in lume au indicat faptul ca programele de educatie sexuala bazate pe abstinenta nu au fost deloc eficiente. Este fals faptul ca adolescentii supusi educatiei sexuale vor fi mai curiosi si vor incepe relatiile sexuale mai devreme. Dimpotriva aceasta acondus la diminuarea activitatii sexuale, la cresterea ratei de utilizare a prezervativului si a altor metode contraceptive. ”
, arata site-ul de specialitate romedic.ro. Intorcandu-ne la studiul despre parintii olandezi, acesta a aratat ca, prin educatia sexuala pe care o fac acestia copiilor lor, riscurile sarcinilor nedorite sau ale imbolnavirilor scad radical.

In contrast, dramatizarea sexualitatii la adolescenti in familiile traditionaliste, duce la instalarea unei tensiuni intre parinti si copii si le ofera celor din urma prea putine modalitati de a-si dezvolta sexualitatea si de a evita anumite pericole, cum sunt sarcinile nedorite, arata in studiul ei, Amy Schalet.

Cum îi învățăm pe copii despre igienă: 5 sfaturi utile pentru părinți TOMMY HILFIGER ÎI ADUCE ÎMPREUNĂ PE SOFIA RICHIE GRAINGE ȘI DAMSON IDRIS ÎN CAMPANIA DE SĂRBĂTORI TOMMY HILFIGER ÎI DUCE PE STRAY KIDS PE SKYLINE-UL NEW YORK-ULUI PENTRU CAMPANIA TOAMNA 2024

Totusi, este clar ca parintii trebuie sa puna si bariere, mai ales atunci cand in discutie intra si variabila varstei, explica psihologul Tanya Byron, intr-un articol mai vechi pe aceasta tema. Ea spune ca nu a intalnit niciodata un adolescent de 14 ani care sa demonstreze ca este suficient de matur fizic si psihic, pentru a avea relatii sexuale. “In acest caz, adolescentul poate chiar ar avea nevoie de cineva care sa spuna <<Stop!>>. Asemeni copiilor mici care exploreaza, uneori scapand de sub control, pana in momentul cand intervin parintii pentru a le arata ca nu trebuie sa mearga mai departe, la fel si adolescentii au nevoie sa li se impuna bariere”, considera Byron.

Foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri