29 Octombrie 2010 publicat în Familie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi.

SIMPATIA/ PRIETENIA – Prietenia beneficiaza de intimitate, caldura sufleteasca, insa nu si de pasiune sau angajament. In cadrul acestor relatii interpersonale, exista un grad de intimitate si apropiere foarte mare, dintre cei doi indivizi lipsind insa pasiunea si angajamentul. Multe astfel de iubiri-simpatii apar si dispar de-a lungul vietii. Putem da ca exemplu prietenia si simpatia care ne-a apropiat de un prieten/coleg din facultate. Pentru ca circumstantele fac astfel incat drumurile celor doi sa se separe si ca cei doi sa nu mai interactioneze, aceasta relatie o sa inceteze la un moment dat.

IUBIREA INFATUATA– are ca punct de plecare principal doar componenta pasiunii, fara sa implice intimitatea sau angajamentul. Printre exemple de astfel de iubiri putem enumera dragostea la prima vedere, aventurile de-o noapte, iubirile de-o vara, iubirile temporare in care primeaza atractia fizica si componenta sexuala. Aceste iubiri se sting la fel de brusc cum au izbucnit din cauza ca persoanele implicate nu isi doresc sa aprofundeze sau sa mentina iubirea existenta si nici sa solidifice relatia.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești anxios în relații? Cum poți să-ți schimbi stilul de atașament Adrian Majuru și Daria Ghiu vin la Interesecții culturale la Art Safari, pe 17 și 18 octombrie Primark anunță un nou parteneriat pentru a dezvolta programele de training în design circular din cadrul companiei

IUBIREA VIDA/GOALA - este iubirea existenta intre parteneri care isi asuma angajamentul unei relatii fara a lua insa in calcul pasiunea sau intimitatea, componente atat de necesare pentru o avea o relatie reusita… Iubirea vida poate fi intalnita intre acele persoane care raman intr-o relatie fara a mai simti afectiune fata de partener, fara a mai experimenta sentimentul de apropiere si intimitate, fara a mai simti iubire sau dorinta sexuala fata de partener. Din motive precum teama de schimbare, teama de singuratate, obligatie, sentimentul “datoriei” inteles in mod eronat, de dragul copiilor, exista multe astfel de casnicii si relatii tinute laolalta doar prin “angajament”, fara ca partenerii sa se mai iubeasca. Un alt exemplu de astfel de iubire ar fi si “casatorii aranjate”. In unele cazuri insa, cei doi parteneri puteau ajunge sa se iubeasca pe parcurs.

Cum îți dai seama ce stil de atașament are partenerul tău? Jurnalul umbrei de Keila Shaheen, un ghid care te ajută să te confrunți cu partea întunecată a personalității INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri