29 Octombrie 2010 publicat în Familie 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Psihologul Robert Sternberg propune o viziune inedita asupra iubirii, clasificand-o in opt categorii diferite si interpretand-o prin intermediul unui triunghi.

IUBIREA ROMANTICA – Iubirea romantica imbina cele doua componente pasiunea si intimitatea, fara sa aiba in vedere si angajamentul. Este cazul partenerilor care se simt atrasi fizic si emotional unul fata de celalalt, dar nu-si doresc sa-si asume angajamentul unei relatii pe termen lung. Acesti parteneri au tendinta de-a se idealiza si de-si vedea doar calitatile, sarind peste defecte. Cei doi “au impresia” ca sunt indragostiti unul de celalalt. Daca “impresia de indragosteala” ar fi reala, cei dio nu ar ezita sa-si asume angajamentul, implicandu-se intr-o relatie.

IUBIREA DE COMPANION poate fi intalnita in cazul cuplurilor cu un nivel de apropiere si intimitate ridicat. Chiar daca in acest cuplu angajamentul este asumat, iar sentimentul de intimitate este simtit intens, pasiunea si dorinta fizica nu exista sau, daca a existat la inceput, a disparut complet la un moment dat… Ca exemple putem da cuplurile in care nu mai exista atractie sexuala sau prieteniile care au fost supuse unor circumstante grele si totusi au rezistat. Iubirea companion apare in cazul cuplurilor care au stat o perioada indelungata de timp si au impartasit aceeasi viata, au pasiuni, interese si multe lucruri in comun. Exista insa un atasament si o legatura emotionala profunda, insa pasiunea fizica s-a evaporat.

IUBIREA FARA SENS – este iubirea in care pasiunea si angajamentul nu sunt suficiente pentru a face casa buna impreuna. In lipsa existentei unei legaturi emotionale profunde si a intimitatii care sa stabilizeze si sa sudeze aceasta relatie, pasiunea si angajamentul nu pot sustine succesul unei relatii. Este cazul acelor persoane care se casatoresc din cauza legaturii sexuale puternice. Cu toate acestea intre aceste persoane, cu exceptia atractiei fizice intense, nu exista prea multe puncte comune si interese. Este iubirea pe care o intalnim in filme, acea “iubire din Las Vegas” in care doi straini se intalnesc, au parte de o noapte grozava de sex si sub imboldul momentului hotarasc sa sa casatoreasca, fara sa stie prea multe unul despre celalalalt. Este explicatia cea mai plauzibila fenomenului cunoscut sub denumirea de “saptamana oarba”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri