Narcisistii nu sunt fiintele puternice care par a fi. Sunt slabi si incearca sa isi mascheze slabiciunea. Cand iluzia puterii le este demascata, au tendinta de a se rusina teribil de ceea ce sunt. Narcistii au nevoie de aceea de confirmari ale valorii din partea celorlalti. Narcisistii sunt invidiosi pe cei care se simt bine in pielea lor si nu incearca sa fie altfel decat sunt. Sunt invidiosi pe cei care simt ceea ce ei nu pot simti, pe cei care sunt mai buni in ceea ce ei nu sunt, sunt invidiosi pe cei care au ceea ce lor le lipseste.
Narcisistii se tem. Se tem groaznic sa nu fie umiliti, se tem de respingere si abandon, se tem ca nu cumva sa fie nevrednici. In ciuda a ceea ce se crede, narcisistii nu se iubesc pe sine. Daca s-ar iubi, s-ar accepta asa cum sunt si nu ar incerca sa para altfel decat sunt. In fapt, narcisistii isi iubesc propria imagine, isi iubesc imaginea pe care o vad ceilalti. Pe ei insisi, asa cum sunt in realitate, se urasc. Narcisistii au invatat de la ceilalti ca pot fi iubiti, admirati si apreciati doar daca ies in lume punandu-si masca perfectiunii. Narcisistii investesc in propria imagine punandu-si in joc propria piele, eul si propria identitate.
Narcistii au nevoie de validare. Atunci cand vine vorba de echilibrarea si de sporirea stimei de sine, narcisistii se bazeaza pe ceilalti. Adeseori ii parasesc pe cei de care se aproprie prea mult din punct de vedere emotional si investesc sentimental doar la un nivel superficial, de suprafata.
Narcisistul are un simt al autostimei foarte dezvoltat, ba chiar exagerat. In general, va crede despre sine ca este cu mult superior celor din jur, va aduce intotdeauna propria persoana in discutie si va avea de cele mai multe ori in vedere binele personal. Narcisistul nu se poate schimba pentru ca refuza din start critica, fie ea pozitiva sau constructiva.
Narcisistii cred despre ei insisi ca sunt omnipotenti si invincibili si vor incerca sa-si transfere acest sistem de valori asupra celor din jur, obligandu-i astfel sa le ofere recompense pentru meritele lor. Narcisistii tin la emotiile si sentimentele lor si rareori sunt capabili sa empatizeze cu ceilalti sau sa le inteleaga emotiile si trairile. In ciuda a ceea ce se crede si contrar a ceea ce ar vrea sa se creada despre ei, narcisistii nu au incredere in ei insisi. Isi alimenteaza increderea prin complimentele pe care le primesc, stiind ca primesc atentie, ca sunt maguliti, ca le sunt recunoscute meritele si calitatile lor superioare. Fara sursa directa care sa le alimenteze orgoliul, narcisistii au tendinta de a se simti inutili si pot deveni depresivi.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri