In cadrul unei Conferinte de presa organizata de catre Fundatia Sensiblu, in aceeasi zi de 25 noiembrie, Reprezentantul Natiunilor in Romania, domnul Francois Farah, a tinut un discurs emotionant si in acelasi timp incurajator, care ar trebui sa fie luat de exemplu de catre oamenii politici romani, in imaginarul carora, violenta este o problema “de tratat cu superficialitate”.
“Fiecare zi a anului ar trebui sa fie 25 noiembrie, considera Farah Francois. Spune-ti-va asta in fiecare dimineata. Vrem ca fiecare zi sa fie o zi de lupta impotriva violentei. Realitatea este ca violenta indreptata impotriva femeilor face parte dintr-un anume cadru de gandire. Barbatii pot lovi, iar consecintele generate de actul lor sa nu existe, pentru ca ea este tolerata in cadrul societatii. Pentru a stopa aceast obicei, trebuie ca fiecare institutie a Satului sa se implice. <
Conferinta de presa Fundatia SensiBlu (de la st. la dr.: Farah Francois- reprezentant ONU, Ileana Bogatoniu - Serviciu Prvenire Politia Capitalei si Cristina Horia dir. executiv Fundatia SensiBlu).
“Trebuie sa luptam impreuna, fiecare trebuie sa ne aducem contributia!”, a incurajat Farah Francois in cadrul conferintei de presa prin care SensiBlu a lansat Campania "Nu e Poveste". Alaturi de incurajarile reprezentantlui ONU in Romania, aveti la indemana o unealta care va poate ajuta sa intelegeti foarte bine atat notiunile legate de violenta indreptata impotriva femeilor, cat si toate senzatiile pe care le traieste victima unui abuz…
Auzim de multe ori argumentul destul de facil: “De ce nu pleaca? De ce sta?...”, fara ca macar o clipa sa ne punem in locul celei care sufera trauma psihice si fizice, ea cea care se afla pana la urma in catusele sperantei “ca poate agresorul se va schimba”… “ca poate asa este mai bine pentru copii”… “ca poate cei din jur si-ar schimba parerea despre ea, daca ar afla ceva”… Ar putea sa fie prietena noastra cea mai buna, sora sau mama noastra in aceeasi situatie… Site-ul Campaniei Nu e poveste este aceasta unealta despre care va vorbeam si care ne poate ajuta sa intelegem suferinta: “O femeie careia i se repeta in fiecare zi cat este de urata, proasta si inutila, ajunge sa creada fiecare cuvant. Nu o judeca. Mai intai intelege-o si dupa aceea invata sa o ajuti”. Site-ul va pune de asemenea la dispozitie, mai multe detalii despre adapostul Casa Blu prin care Fundatia SensiBlu ajuta efectiv victimele violentei domestice.
Nu vreau sa trec cu vederea victimele de sex masculin ale violentei domestice Se intampla si astfel de cazuri in lume si de asemenea, majoritatea sunt tinute sub tacere. Conform studiilor, in cadrul familiilor unde barbatii sunt abuzati, ei sufera din cauza unor agresiuni de ordin psihologic, mai degraba decat violenta fizica efectiva. Este bine sa constientizam orice fel de abuz, chiar si atunci cand el este la adresa unui barbat, si sa il combatem cu toata forta spre binele nostru si al copiilor nostri care merita o copilarie frumoasa.
La noi in tara insa, mentinerea femeilor pe o treapta inferioara prin toate mijloacele, duce la adevarate tragedii de familie, pentru ca in cazul femeilor, dominarea se manifesta mai ales prin forta fizica. Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, femeile sunt principalele victime ale violentei domestice, indiferent de varsta. In toate demersurile pentru stoparea violentei, avem nevoie si de sprijinul barbatilor, pentru ca Barbatii puternici lupta impotriva violentei!
Articolul este dedicat tuturor cititoarelor noastre care sufera sau au suferit abuzuri in familiile lor… Aveti incredere in voi, rupeti Tacerea!
de Iulia Sima
Foto fr si main: By Jacob Lund /Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate