Oamenii de stiinta sunt din ce in ce mai preocupati de studiul diferentelor dintre barbati si si femei. Exista un mit conform caruia femeile vorbesc mult mai mult decat barbatii. Unii cecetatori au demolat mitul, altii au folosit metode pe cat de diferite pe atat de suspecte pentru confirma preconceptia.
Unul dintre cercetatorii care a studiat fenomenul este si Dr. Louann Brizendine, profesor universitar si director al unei clinici UCSF - una dintre cele mai importante institutii de cercetare biomedicala. Aceasta a starnit valuri anul trecut cand a publicat o lucrare despre creierul feminin. Una dintre concluziile studiilor rpezentate in lucrare este ca femeile folosesc aproximativ 20000 de cuvinte pe zi, iar barbatii folosesc numai 7000. Totusi femeile vorbesc mult mai repede: 250 de cuvinte pe minut fata de 125 de cuvinte cat utilizeaza un barbat in timpul unei conversatii.
Aceste cifre sunt orientative si reprezinta valori medii. Nu putem sa generalizam, mai ales ca exista situatii si situatii. Cu toate acestea, se pare ca inca dinainte de nastere, din momentul in care hormonii feminini si masculini incep sa influenteze organismul uman.
Este cert faptul ca testosteronul are o influenta considerabila asupra evolutiei creierului fatului. Pe de o parte, zonele care controleaza emotiile si vorbitul incep sa evolueze mai incet. De aceea, baietii si barbatii vorbesc mai putin decat femeile si fac tot posibilul pentru a isi ascunde emotiile. Pe de alta parte, testosteronul influenteaza perceptia, determinandu-i pe barbati sa fie imuni la aparentele argumente logice ale femeilor. Femeile, in schimb, pot sa isi dea seama mult mai usor de starea de spirit a unei persoane sau daca aceasta are ceva de ascuns.
Faptul ca nu isi manifesta emotiile si nu prea vorbesc, ii determina pe barbati sa se gandeasca mai mult la... sex. Centrul unde sunt localizate gandurile despre sex ale barbatului este de doua ori mai mare decat al femeii, asa ca barbatii se gandesc cam o data pe minut la sex, iar femeile doar o data pe zi.
Exista numerose diferente totusi de la barbat la barbat si de la femeie la femeie. Foarte multe aspecte tin de educatie, de mediu, de familie, prieteni etc. Fiecare evolueaza in directii diferite. Totusi, este interesant de stiut care sunt determinarile noastre inca de la nastere. Daca am recunoaste ca suntem atat de diferiti, poate multe dintre conflicte ar fi mai usor aplanate, iar comunicarea ar fi mai usor de initiat si de mentinut.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri