Sistemul recompenselor si al pedepselor determina copilul sa devina oarecum dependent de laudele sau mustrarile pe care le primeste din partea familiei. Se creeaza astfel o atmosfera de conditionare, copilul cautand situatiile in care a trait ceva placut si evitand situatiile neplacute.
Recompensa
Recompensa da rezultate mai bune in educatia copilului decat pedeapsa si are un efect pozitiv asupra personalitatii sale pe termen lung.
Recompensele pot fi materiale (jucarii, dulciuri), laude, managieri, timpul petrecut cu copilul in parc la plimbare sau urmarirea desenului animat preferat. Este foarte important ca recompensele sa constea in lucruri sau activitati care ii plac copilului. Trebuie sa luam in calcul faptul ca nu trebuie sa recompensam o activitate pe care copilul o intreprinde cu placere (de exemplu o activitate sportiva agreata de copil).
Pentru a nu cadea in capcana recompenselor, acestea trebuie oferite pentru a modela comportamentul si educatia copilului, nu pentru a-l determina in totalitate. Recompensa nu trebuie promisa inaintea desfasurarii activitatii, ci imediat dupa aceasta activitate, explicandu-i-se clar pentru ce anume este rasplatit. Este corect sa spunem copilului: “ Pentru ca ti-ai facut azi patul, mama iti daruieste o carte de povesti” , si NU: ” Daca azi iti faci patul, mama iti cumpara o carte de povesti ”.
Folosirea pe termen lung a recompenselor va conduce la adoptarea unui comportament corect al copilului doar conditionat (“ Ce primesc daca fac asta?”).
Mult mai recomandate decat recompensele materiale sunt lauda si incurajarea, deoarece copiii se simt bine cand intra in gratiile celor din jur si sunt laudati.
Pedeapsa
Pedeapsa nu trebuie aplicata din prima clipa. Dupa ce copilul a facut ceva rau, parintii trebuie sa-i explice acestuia ce a gresit si, in acelasi timp, sa-i spuna care era comportamentul corect in acea stituatie. De asemenea, copilul va fi atentionat ca daca fapta rea sau comportamentul inadecvat se va repeta, vor trece la aplicarea unei pedepse.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice