De-alungul timpului, generatie dupa generatie, majoritatea barbatilor au trait in relatii de cuplu de lunga durata. Fie ca vorbim despre alegerea barbatului, despre alegerea femeii sau despre un rezultat al unor factori culturali sau demografici; este exact genul acela de mediu care determina evolutia, si pe care l-a descris Darwin. Dupa Darwin, pentru cintezoi aceasta a insemnat o adaptare la sursele de hrana pe care le au la dispozitie; pentru noi oamenii este vorba despre adaptarea la modul in care ne aranjam societatile.
Cand cercetatorii vorbesc despre relatiile de lunga durata, acele relatii in care legatura emotionala este puternica, ei se bazeaza mai ales pe teoria atasamentului a lui John Bowlby. Atunci cand a trasat acesta idee, Bowlby a aratat ca in mod evident, majoritatea speciilor de animale, mama si tatal sunt acelea care au grija de pui. Poate ca masculii si femelele nu se angajeza in aceleasi practici ca parinti si poate ca fiecare dintre ei petrece un timp diferit avand in mod direct grija de pui, insa ambele sexe isi ingrijesc copiii. Ceea ce este adevarat si in ceea ce ii priveste pe oameni.Ultimle studii au aratat in mod mai clar ca oamenii au un circuit neuronal care are se ocupa de acesta functie a atasamentului. Acest circuit demonstreaza legatura puternica ce se stabileste intre noi si copiii nostri.
Avem de asemenea un circuit care este responsabil pentru dorinta noastra sexuala dar acea dorinta se manifesta fata de un partener pe termen lung sau pentru o alta persoana alaturi de care vrem de asemenea, sa petrecem mult timp impreuna.
Acest avantaj al evolutiei arata si ca, avand grija de copiii tai, fara a te angrena in aventuri sexuale alaturi de alte femei, inseamna si asigurarea unui viitor mai bun pentru ei. Nu in mod surprinzator, copiii cu doi parinti o duc mult mai bine decat cei cu un singur parinte, daca te iei dupa orice variabila a expresiei “mai bine”. Un exemplu ar fi “rata supravietuirii”; dupa cum arata statisticile, copiii din familiile cu doi parinti supravietuiesc mai mult.
Iar pentru ca generatia urmatoare sa fie inzestrata cu gene mai bune, trebuie sa te asiguri ca puiul tau va supravietui destul de mult pentru a se reproduce la randul sau, ceea ce este un castig din punctul de vedere al evolutiei, argumenteaza Smiler.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice