IN ACEST ARTICOL:
Totul porneste de la modul cum barbatii si femeile au invatat sa socializeze si sa comunice, dealungul timpului.

Femeile si barbatii folosesc strategii de comunicare diferite. Ar fi fost un ideal daca am fi reusit sa intelegem acest aspect al vietilor noastre in aceeasi maniera, dar din pacate, uneori, barbatii si femeile nu vorbesc deloc aceeasi limba iar in iubire, aceste diferente se transforma in cearturi, in rupturi...

Daca am reusi sa trecem peste aceasta bariera a modului cum intelegem atat de diferit relatiile de apropiere si comunicare cu ceilalti, poate ca am reusi sa gasim calea si catre armonia in cuplu, spune Julie Elledge, doctor in psihologie si autoarea cartii Lovers Exploration Guide, Developing an Intimate-Erotic Connection.

Totul a inceput in urma cu mult timp, atunci cand stramosii nostri se aflau in plin proces evolutiv, spun antropologii. Am mostenit traditia unui anume mod de a comunica si de a lega prietenii, iubiri si colaborari, unii cu ceilalti, astazi.

Chiar daca oamenii erau inteligenti, corpurile lor erau slabe in lumea animalelor. Cei care reuseau sa colaboreze cu semenii aveau mai multe sanse sa supravietuiasca pentru o noua zi, dar aceast spirit asociativ s-a dezvoltat diferit. Barbatii care vanau impreuna trebuiau sa isi tina ochii atintiti asupra prazii si sa creeze strategii de atac, in timp ce femeile ramase acasa se confruntau cu o multime de provocari diferite, dar in acelasi timp sarcini la fel de dificile. In grija lor se aflau reprezentantii noilor generatii... “Ele isi tineau copiii in brate, ii priveau in ochi si erau acolo pentru nevoile lor”, potrivit antropologului David Fisher.

Deci, cum se face ca evolutia a afectat atat demult modul cum barbatii si femeile isi traiesc relatiile astazi? Amintind de vremuri vechi, barbatii se apropie de alti barbati practicand sporturi sau facand alte lucruri impreuna, in timp ce femeile ar prefera sa isi consume timpul unele cu celelalte, la o ceasca de cafea, povestind de cele mai multe ori chiar despre copii si parteneri, confesandu-se in legatura cu problemele si greutati sau poate, povestind momente de fericire. Asta nu inseamna ca barbatii nu pot sa stea de vorba la o cafea sau ca femeilor nu le plac sporturile, ci ca exista o anume inclinatie catre un anumit tip de activitati care difera in functie de gen.

In timp, am inscris si mai tare in cultura aceste diferente, prin modul cum femeile si barbatii au fost invatati sa traiasca. Poate ca am exagerat acste diferente. La nastere, argumenta specialista in sociologie Cordelia Fine, nu suntem deloc atat de diferiti pe cat am cred, insa pe masura ce crestem, societatea ne invata sa relationam “ca o femeie” sau “ca un barbat”, in functie de anumite norme, perpetuate din generatie in generatie. Cert este insa ca aceste diferente determina neintelegeri majore in viata de cuplu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri