“Sunt 800 de mii de femei care recunosc ca sunt victimele violentei in familie Multe nu au curajul sa vorbeasca pentru ca legea nu le apara eficient. Daca nu facem nimic... suntem cu totii complici. Semneaza petitia!”, incurajeaza printr-o campanie ampla , denumita "Durerea nu e iubire", AcasaTV. Site-ul Acasa TV a publicat o multime de marturisiri cutremuratoare, ascunse de cele mai multe ori, in spatele anonimatului. Agresorii sunt, de cele mai multe ori, persoanele cele mai apropiate victimei.
Dar suferinta nu mai trebuie sa ramana anonima, ea nu mai trebuie sa ramana in spatele usilor inchise. Femeile, toate victimele violentei domestice trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca, iar legea nu trebuie sa fie indiferenta!
Ce vrem de la politicieni?
Catre Parlamentul Romaniei a fost transmisa o propunere de modificare a legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, proiect de lege pe care l-au dezbatut la initiativa Transcena si GRADO, mai multe reprezentante si reprezentanti ai societatii civile. Principalul punct pe ordinea de lucru a fost propunerea de adoptare a Ordinului de protectie al victimei violentei domestice.
Genoveva Tisheva (foto st. sursa) din Bulgaria, specialista in drepturile femeii, fosta nominalizata la Premiile Nobel pentru Pace, a luat parte la aceste discutii in calitate de consultant. Genoveva Tisheva a vorbit despre experienta implementarii Ordinului de protectie in Bulgaria. Trebuie sa atragem atentia ca tara vecina se afla cu sase ani inaintea noastra, in ceea ce priveste protejarea victimelor violentei domestice.
Datorita unei coalizari exemplare a unor ONG-uri bulgare, in anul 2005, dupa cinci ani de munca pentru promovare si gasirea celei mai bune variante legale, in Bulgaria a fost adoptat Ordinul de protectie al victimei violentei in familie. Astfel, legea civila defineste clar, in favaoarea victimei, ce este violenta domestica. Ordinul de protectie bulgar spune ca orice act de violenta fizica, psihica, sexuala si economica si orice tentativa si limitare a dreptului la libertate, este violenta domestica. De exemplu, violentele petrecute in fata copiilor trec si la categoria violenta psihologica, indreptata impotriva acestora.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri