10 Noiembrie 2011 publicat în Familie 346 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In data de 25 noiembrie 2011, in fata Parlamentului va avea loc un amplu protest care spune 'STOP violentei indreptate impotruva femeilor!'. Asistam la o mobilizare uimitoare si admirabila a energiei societatii civile pentru a rezolva o problema cu adevarat importanta in viata a mii de femei.

Cu toate ca in 85% dintre cazurile solutionate din anul 2005 si pana acum de catre Curtea bulgara, victimele au fost de gen feminin, Genoveva a explicat ca o victima a violentei domestice poate fi orice persoana aflata intr-o situatie vulnerabila. Problema are insa, genul feminin, iar legea nu ar fi decat primul pas benefic pentru viata femeilor.

Cum pot fi protejate legal, victimele?
 

Experienta bulgara ne arata ca, in cazul adoptarii ordinului de protectie, agresorul are obligatia de a parasi casa. Ii este interzis prin lege sa urmareasca victima si de asemenea este obligat sa acceseze programe sociale de consiliere psihologica pe aceasta tema. Fiindca pentru ele legea a devenit mult mai protectiva, femeile bulgare au curajul sa vorbeasca si sa se adreseze instantelor de sase ani de cand aceasta lege a fost adoptata.

Mai departe, statul trebuie sa faciliteze aparitia si sa sustina functionarea unor centre de consiliere, de adapost pentru victime si in acelasi timp sa promoveze programe de educatie, de consiliere si traininguri specializate, in ceea ce ii priveste pe agresori.

Violenta domestica nu este doar problema statului, ci si a noastra!

Am intrebat-o pe Genoveva care ar fi asemanarile dintre Bulgaria si Romania in ceea ce priveste problemele pe care le au femeile. “Pot sa spun ca avem probleme similare. Stereotipurile de gen sunt prea adanc inradacinate in familii. Femeile vorbesc cu foarte multa timiditate despre ceea ce li se intampla acasa, in parte si fiindca nu au sprijinul legal adecvat. Stereotipurile le fac sa se simta vinovate – un fenomen pe care il observ si in Bulgaria. Trebuie sa le explicam victimelor ca nu este vina lor pentru ceea ce li se intampla. Violenta este violenta. In Vest, mai multe femei vorbesc despre traumele lor. Noi traim intr-o cultura care tolereaza stereotipurile. De exemplu, hartuirea sexuala nici nu este perceputa ca o vina a agresorului. Aici, femeile suporta foarte multe, cu umilinta. Si, chiar daca adoptam legi, stereotipurile vor fi cu greu inalturate. Vorbim despre o lupta universala si un angajament pe termen lung fiindca exista prea multe preconceptii inradacinate cultural”, spune Genoveva.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri