Expresia „piele sensibila” defineste, in primul rand, intoleranta la majoritatea produselor cosmetice aplicate pe piele. Cea mai afectata zona este pielea fetei, din cauza vascularizarii puternice, permeabilitatii stratului cornos, expunerii la actiunea indelungata a soarelui si a altor factori atmosferici.
Pielea sensibila apare la majoritatea pacientilor cu alergii si probleme dermatologice: dermatita atopica, dermatita de contact, acnee rozacee si dermatita seboreica. In cazul acestor pacienti, se observa acutizarea problemelor dermatologice la utilizarea produselor cosmetice.
Unele persoane dezvolta simptome de intoleranta la cosmetice, fara a fi inregistrat un istoric de probleme dermatologice. Ne referim la persoanele care au reactii vasomotoare ale pielii sau au pielea uscata, la copii, precum si la persoane varstnice. Simptomele sunt reprezentate de senzatia de usturime, intepaturi, mancarime, disconfort. De obicei, aceste simptome apar dupa cateva minute de la aplicarea produsului cosmetic.
Piele uscata, respectiv sensibila
Pielea sensibila este intalnita in cazul persoanele cu pielea uscata. Apare din cauza deteriorarii stratului lipidic din straturilor superficiale ale pielii si dezechilibrarii continutului de lipide al stratului cornos. Functionarea defectuoasa a stratului lipic este determinata de insuficienta prezenta a lipidelor – elemente necesare pentru protectia si confortul pielii. Ele formeaza o structura stratificata scuamoasa, alcatuita din ceramide, acizi grasi liberi si steroli. Lipidele joaca un rol esential avand functia de bariera, modificandu-se din polare – hidrofile in nepolare – hidrofobe, pentru prevenirea pierderii totale de apa. Perturbarea continutului de proteine si a sistemului lipidic conduce la pierderea apei, efectul fiind exfolierea epidermei si aparitia pielii uscate.
Structura lipidica a stratului cornos depinde de mai multi factori: varsta, sex, zona corpului si, de asemenea, perioada anului, de exemplu, in timpul iernii, scade nivelul de ceramide, colesterol si acizi grasi. Pielea uscata produce prea putine lipide pentru a asigura o bariera eficienta de protectie. Aceasta insuficienta poate fi congenitala sau cauzata de ingrijirea necorespunzatoare. Pielea uscata este caracterizata de prezenta unui strat lipidic foarte subtire. De aceea, este mai expusa decat pielea normala agresiunii factorilor de mediu. Intrebuintarea repetata a sapunurilor si a produselor de curatare cauzeaza distrugerea stratului lipidic si ingreuneaza semnificativ regenerarea acestuia. Astfel, se ajunge la pierderea apei din epiderma, care se traduce prin deshidratarea pielii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară