Dificultate: redusa
Ingrediente necesare pentru rulada cu crema de cafea:
Blat:
- 4 oua
- 125 g faina
- 125 g zahar
- o lingurita de praf de copt
- arome (zahar vanilat, coaja de lamâie)
- 2-3 linguri ulei (optional)
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, se incorporeaza coaja de lamaie apoi se adauga faina, cate putin. Va rezulta un aluat gros. Daca vreti sa fie mai maleabil adaugati treptat 2-3 linguri de ulei inainte de a pune faina, dar nu mai mult. Astfel aluatul nu se va rupe si va iesi mai usor din tava. Albusurile batute spuma tare se amesteca incet, de sus in jos, cu o lingura.
Acest aluat se da la cuptorul preincalzit, intr-o tava tapetata cu hartie de copt (unsa cu ulei mai ales daca nu ati pus ulei in compozitie) la foc potrivit cca 20 de minute sau pâna trece testul scobitorii. Când e gata, se scoate de pe hartie si se ruleaza-deruleaza de cateva ori intr-un prosop foarte curat si umed.
Crema:
- un pachet de unt la temperatura camerei
- 5 linguri pline cu zahar pudra
- 1 lingura de ness
- 2-3 linguri de apa
- inca 2 linguri de zahar
Untul si cele 5 linguri de zahar pudra (facut in casa cu o rasnita de cafea special folosita pentru asta; zaharul pudra din comert poate contine amidon, ceea ce modifica gustul si consistenta cremei) se mixeaza pana cand totul devine o spuma fina. Din apa, zahar si ness se face o cafea tare, din care se incorporeaza cate putin in crema, atat cat permite ea, fara sa se taie. Iar daca vi s-a taiat, nu va impacientati, surplusul de cafea va intra in blat, asa ca aspectul ruladei la servire nu va avea de suferit.
Crema se intinde toata pe blatul care apoi se ruleaza si se pune pe un platou.
Decor:
- 400 ml frisca batuta
- o lingurita plina cu cacao
- o lingurita plina cu zahar
- 2 linguri de apa
Frisca se imparte in doua. Una dintre jumatati se coloreaza cu cacaoa bine amestecata in apa fierbinte cu zaharul dizolvat (amestecul se lasa sa se racoreasca, apoi se incorporeaza usor in frisca, altfel frisca devine prea moale ori chiar lichida). Rulada se decoreaza pe lungime cu câte o dunga de frisca alba si una cu cacao, pâna se termina toata frisca. Pe deasupra se pot adauga bombonele sidefate, fulgi de ciocolata, etc.
Chiar daca e un dulce destul de simplu de facut, decorat corespunzator, poate sta pe o masa festiva in locul unui tort.
O reteta recomandata de blogul www.retete-vechi-si-noi.info