Cercetatorii de la compania de cosmetice Bionsen au aratat, potrivit unui articol Daily Mail foarte popular in mediul online, ca femeile, in timpul procesului lor zilnic de ingrijire, isi trateaza corpul cu 515 chimicale sintetice.
Multe dintre aceste chimicale sunt daunatoare si sunt folosite chiar si in solutiile de curatare a casei. Unele dintre aceste substante sunt suspectate ca au legatura cu aparitia cancerului, iar cele mai comune efecte sunt alergiile, perturbarile hormonale sau problemele de fertilitate.
De exemplu, parabenii care se gasesc in foarte multe produs ecosmetice, de la sampon, pasta de dinti, la lotiunile de corp, ar avea legatura cu numeroase probleme de sanatate, cum ar fi cancerul de san sau probleme cu fertilitatea la barbati.
Substanta Methylparaben se regaseste in peste 16.000 de produse cosmetice, dar producatorii argumenteaza ca totusi, substanta nu poate fi absorbita in corp, motiv pentru care continua sa o utilizeze. Chimista Barbara Olioso sustine, potrivit Daily Mail, ca parabenii pot fi absorbiti in proportie de 20 – 60%.
Totusi, nu vrem sa demonizam intreaga industrie de produse cosmetice. Cel mai important este sa ne documentam foarte bine cu privire la substantele cu care ne tratam corpul si sa ne transaformam din cumparatori ignoranti, in cumparatori bine-documentati. De asemenea este foarte important sa ne cunoastem caracteristicile specifice ale pielii si sa folosim exact acele produse care ni se potrivesc.
Cam asta este si filosofia prin prisma careia, peste Ocean, a luat nastere una dintre cele mai cunoscute marci de produse cosmetice Paula’s Choice. Paula Begoun si-a dat seama ca este important sa stim ce substante chimice contin produsele pe care le folosim zilnic, caci datorita unui singur ingredient daunator, pielea si corpul noastru poat suferi iremediabil.
Astfel, utilizatori din intreaga lume au la dispozitie o adevarata enciclopedie a ingredientelor pe care le contin produsele cosmetice si o multime de informatii care ii ajuta sa intelegem cum sa foloseasca in mod benefic, cosmeticalele. De exemplu, Paula atrage atentia asupra oricarui factor inritant care poate sa fie continut in produsele cosmetice cum ar fi alcoolul denaturat (alcohol denat) care afecteaza mai ales pielea sensibila si pe care in consecinta, ar trebui sa incercam sa il evitam.
Chimicalele daunatoare
Pana cand veti reusi sa va documentati mai bine cu privire la cele mai bine formulate produse cosmetice, sa trecem in revista cativa dintre cei mai periculosi compusi chimici pentru organismul nostru, cu care ne „imbalsamam”, zi de zi... Pastram denumirea chimicalelor in limba engleza, asa cum le veti gasi pe majoritatea etichetelor. Sursa acestei enumerari este Daily Mail.co.uk
Foto: Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate