Daca va simtiti foarte obositi si lipsiti de vlaga, daca aveti probleme majore cu rezistenta la frig, lipsiti fiind de stratul protector de grasime, sau daca la femei a disparut ciclul menstrual pe o perioada mai mare de 3 luni, atunci da, va puteti gandi ca ar fi bine sa acumulati cateva kilograme in plus.
A te ingrasa poate fi de multe ori mai dificil decat a slabi, mai ales in cazul persoanelor care nu manifesta interes sau placere speciala pentru mancare. Nu este nevoie de suplimente nutritive alimentare pentru a castiga cateva kilograme in plus, ci doar de rabdare, atitudine pozitiva fata de alimente in general si putina miscare.
1.Practicarea unei activitati fizice regulate
Cel mai sanatos mod de ingrasare se obtine din asocierea efortului fizic cu alimentatia hipercalorica. Doar prin dieta se poate ajunge la crestere ponderala, insa aceasta va fi reprezentata in principal de tesutul adipos, in timp ce antrenamentul de forta sau de rezistenta stimuleaza dezvoltarea masei musculare.
Exercitiul fizic practicat cu scopul de a castiga kilograme in plus trebuie sa fie sustinut de un aport caloric pe masura, altfel are efect invers. Daca alimentatia acopera doar nevoile energetice, atunci masa musculara se va dezvolta pe seama depozitelor minuscule de grasime din organism, in final modificandu-se doar compozitia corporala dar imaginea va fi tot de slabanog, cu tonus maxim ce-i drept.
2.Portii mai mari de mancare si mese mai dese
Dieta hipercalorica permite acumularea de muschi si grasime, pentru fiecare kilogram in plus pe cantar fiind nevoie de un aport suplimentar de 6000-7000 calorii.
Recomandarea generala pentru o persoana care vrea sa-si mareasca greutatea corporala este sa manance zilnic 500-800 calorii peste nevoile energetice obisnuite, aport care acopera atat activitatea fizica zilnica, cat si formarea de tesut muscular nou. Un obiectiv realist ar fi cresterea ponderala cu 1kg pe luna, iar dieta trebuie sa cuprinda 65% din calorii provenite din carbohidrati, o ratie proteica de 1,5-1,7g/ kg corp/ zi si fragmentarea alimentatiei in 5-6 mese zilnice, adica la un interval de 2-3 ore.
Cresterea cantitatii de alimente consumate in fiecare zi duce inevitabil si la cresterea aportului caloric. Majoritatea persoanelor subponderale sunt obisnuite cu portii mici de mancare si odata cu introducerea unor mese mai generoase se vor plange de un disconfort creat de stomacul prea plin, aspect care va fi rapid depasit pe masura ce organismul se adapteaza treptat la extra-cantitate.
Frecventa meselor este foarte importanta, pe langa cele 3 mese principale trebuind sa existe minim 2 gustari consistente. Pe tot parcursul zilei, independent de masa, trebuie sa fie consumate produse hipercalorice (ciocolata, alune sau alte fructe oleaginoase, fructe uscate) sau bauturi concentrate (milkshake, cacao/ cafea cu lapte integral si zahar, ceai rece sau cald cu miere, sucuri de fructe de orice fel).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri