Pielea este oglinda sanatatii noastre, a stilului de viata, a igienei si asa mai departe. Mai exact, daca analizam atent pielea cuiva, mainile, tenul si aspectul acesteia la general deja putem trage anumite concluzii privind modul de viata al persoanei respective, starea de sanatate, putem intui varsta etc.
Dar cum sa ne ingrijim cat mai bine pielea?
Aflam din reviste, de la televizor, radio ori internet tot felul de trucuri privind ingrijirea pielii, suntem asaltati de o gama larga de produse cosmetice care mai de care mai interesante privind efectele, insa cu toate trucurile pe care le folosim totusi parca uneroi rezultatele nu sunt cele promise, parca undeva ne scapa misterul pielii frumoase. Daca alimentatia este un factor extrem de important pentru frumusetea pielii (“Alimente pentru o piele frumoasa”), totodata la fel de importanta este si cunoasterea miturilor despre ingrijirea pielii pe care nu ar mai trebui sa le luam in seama.
Mituri despre ingrijirea pielii
1. Cremele antirid chiar dau rezultate
Cel mai bine este sa folositi aceste creme inainte de aparitia ridurilor. Caci dupa ce deja s-au instalat acestea cu greu pot fi eliminate. Cremele au mai mult efect hidratant ceea ce face ca aparent ridurile superficiale sa dispara, insa prea putin au efect stimulator asupra mezodermei, cea care “hraneste” epiderma prin vasele de sange pe care le contine. Epiderma – stratul superficial al pielii – nu este vascularizat, ca urmare se va hrani prin difuziunea nutrientilor din straturile subiacente ajunsi acolo prin vasele de sange. Epiderma este “asezata” pe o membrana bazala care functioneaza precum o sita, foarte selectiva, nelasand microorganismele aflate pe piele sa patrunda in organism. Aceasta membrana selectiva nu poate lasa nici unele substante ori permeabilitatea pentru ele este mica, asa se intampla si in cazul cremelor. Alaturi de o alimentatie adecvata, de consumul vitaminei C (lupta natural impotriva ridurilor prin stimularea secretiei de colagen), cremele sunt foarte importante, caci ele ajuta la frumusetea pielii din exterior, insa nu vor avea niciodata aceeasi “putere” precum nutrientii ce patrund in piele de la “interior”.
2. Microdermoabraziunea mentine tenul sanatos
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice