De asemenea in degradarea structurii parului intervin si factorii biologici: functia glandelor sebacee de la nivelul scalpului, circulatia scalpului, nutritia locala si sistemica, factori hormonali, genetici, diverse carente vitaminice, unele afectiuni etc.
Mastile naturale pentru par au menirea de a optimiza functiile scalpului si de a reface, pe cat posibil, structura firului de par. Acesta este format in special din lanturi proteice, iar in cazul parului cret acestea contin punti de sulf care unesc “puncte” moleculare la distanta, creind aspectul helicoidal. Asadar, pentru o buna ingrijire a parului este nevoie de imbunatatirea circulatiei capilare la nivelul scalpului (prin masaj), de folosirea unor produse de ingrijire a firului de par care sa contina atat proteine ca si substante uleioase pentru hidratare, de buna functionare a glandelor sebacee (prin igiena sau chiar produse degresante in cazul secretiei excesive de sebum – lamaie, otet de mere) dar si de o alimentatie adecvata care sa cintina zinc, calciu, vitamina A, E, din complexul B dar si alte minerale si vitamine.
Masti naturale pentru ingrijirea parului
1. Se amesteca intr-un castron 5 linguri de ulei de masline usor incalzit, 10 picaturi de vitamina A uleioasa, 2 galbenusuri de ou si zeama de la o jumatate de lamaie. Se amesteca foarte bine si se aplica pe toata lungimea parului, inclusiv la radacina, masand 5 minute scalpul. Apoi se acopera parul cu un prosop si se tine masca timp de 40 de minute. La final se clateste cu apa calda si sampon.
2. Intr-un castronas se pun 4 lingurite de miere incalzita, 10 picaturi de vitamina A uleioasa, 2 pastile de vitamina E pisate bine, 5 linguri de ulei de ricin si 2 linguri de otet de mere. Compozitia se amesteca bine pana devine omogena si se aplica pe parul ud, masand scalpul timp de 5 minute. Se pune pe cap un prosop si masca se mentine timp de o ora. Se clateste parul cu sampon si apa din abundenta, iar la final ultima clatire se face cu otet de mere diluat (5 linguri de otet la 1l de apa calda).
3. Intr-un vas se amesteca 50 g drojdie de bere, 5 linguri de ulei de masline, 3 linguri de miere incalzita si o jumatate de ceasca de zeama de urzici (fie din urzici crude, macerate, fie din urzici fierte). Se amesteca bine si se aplica pe par, masand scalpul timp de 5 minute. Se acopera parul cu un prosop si se tine masca timp de o ora, dupa care se clateste parul cu apa din abundenta si sampon (dupa preferinte).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară