Ridurile din zona ochilor sunt o problemă indiferent de vârstă - chiar dacă ai 20 de ani și abia începi să observi formarea liniilor sau 35 de ani și două-trei riduri care sunt permanent pe pleoapa inferioară.
Pielea devine mai uscată odată cu trecerea anilor. Ridurile apar în jurul ochilor pentru că pielea este mai subţire şi mai sensibilă, aşa că aici se vor vedea prima oară semnele lipsei de somn, ale expunerii prelungite la soare și ale fumatului. Dar nu te îngrijora, îți oferim în continuare câteva sfaturi care să te ajute să estompezi ridurile și mai ales să le previi.
1. Nu uita să te bucuri de somn
Cercetătorii de la Spitalul Universitar Vilnius au descoperit că persoanele care dorm prea puțin sunt mai predispuse la apariția ridurilor și pot fi mai afectate de radiațiile ultraviolete, care pot păta și usca fața.
În timpul somnului, corpul uman produce un hormon de creștere care stimulează reproducerea celulelor. Astfel, specialiștii susțin că 8 ore de somn pe noapte stimulează regenerarea pielii, spre deosebire de nopțile în care te bucuri de doar cinci ore de somn și cel mai probabil te trezești cu o față obosită și chiar puțin umflată.
Când nu te odihnești noaptea, corpul tău produce cortizol, un hormon care apare ca urmare a stresului și care încetinește regenerarea celulelor și a țesuturilor. Este unul dintre motivele pentru care multe femei se trezesc dimineața cu o piele uscată și lipsită de strălucire.
2. Protejează-ți ochii cu ochelari de soare
Deși expunerea moderată la soare te poate ajuta să te bucuri de aportul de vitamina D necesar corpului tău, prea mult timp petrecut în soare îți va deteriora pielea. Un studiu publicat în Journal of Molecular Sciences descrie efectele pe care le pot avea radiațiile ultraviolete asupra pielii:
- Apariția ridurilor;
- Pigmentarea pielii;
- Risc crescut de cancer de piele;
Deoarece pielea din jurul ochilor este mai sensibilă, trebuie să o protejezi de soare cu mai multă atenție. O pereche bună de ochelari de soare îți va proteja atât ochii cât și pielea din jurul lor de efectele nocive pe care le pot avea razele UV.
Mai mult, când ești în oraș cel mai probabil vei miji ochii pentru a vedea mai bine în soarele puternic. Când strângi des pielea din jurul ochilor în acest mod, acest lucru poate determina formarea ridurilor. Pentru a preveni această problemă estetică, poartă ochelari de soare de fiecare dată când te expui la razele lui.
3. Lasă-te de fumat
Fumătorii au mai multe riduri decât nefumătorii sau cei care au fumat în trecut dar s-au oprit, susține un studiu publicat în International Journal of Dermatology. Dar cum afectează mai exact fumatul formarea ridurilor?
Nicotina din țigări determină vasele de sânge din stratul superior al pielii să se îngusteze. Astfel, circulaţia sângelui este îngreunată și pielea nu mai primește la fel de mult oxigen și nutrienți importanți precum vitamina A, care asigură integritatea epiteliilor.
Mai mult, chimicalele din fumul de tutun împiedica formarea proteinelor care oferă fermitate și elasticitate pielii și anume colagenul și elastina. Rezultatul va fi o piele care începe să se lase și să se rideze prematur.
4. Nu uita să te demachiezi
După o zi obositoare, te gândești doar cum să ajungi mai repede în pat și poate uiți de un pas important înainte de culcare: demachierea. Ai crede că nu e așa o mare problemă să dormi cu machiajul pe fața o noapte, dar pe termen lung asta îţi poate afecta pielea.
În timpul somnului, celulele corpului trec printr-un proces de regenerare prin care se repară singure. Dacă pielea feţei este acoperită cu un strat de machiaj, nu va putea să respire și va împiedica astfel mecanismul natural de reparare.
În plus, chimicalele pe care le conțin majoritatea produselor de machiaj pot dăuna epidermei tale dacă sunt folosite non-stop. În special în zona ochilor, care este mai delicată, chimicalele pătrund în piele și blochează formarea sebumului - un agent de hidratare pe care corpul tău îl secretă. Fără el, pielea devine uscată și predispusă la apariția ridurilor.
5. Folosește creme hidratante speciale pentru ochi
Pielea din jurul ochilor este mai sensibilă şi are nevoie de o îngrijire specială. Scopul final este prevenirea ridurilor și estomparea liniilor fine de sub ochi, dar nu poți folosi orice cremă pentru asta.
Deși cremele de hidratare pentru ochi au aproximativ aceleași componente ca cele pentru față, dozele ingredientelor sunt mai reduse, pentru a nu irita zona, susțin doctorii de la Schweiger Dermatology Group.
Când alegi un produs pentru zona ochilor, e bine să optezi pentru unul fără parfum și hipoalergenic, care să nu irite pielea. În plus, caută creme cu ingrediente eficiente în prevenirea apariției ridurilor: retinolul ( o variantă de vitamina A), vitamina C și peptidele îți vor îmbunătăți structura pielii, conferindu-i un aspect întinerit.
Pentru ca zona din jurul ochilor tăi să aibă un aspect radiant și neted, e bine să începi punerea în practică a sfaturilor de mai sus cât mai rapid, deoarece prevenirea ridurilor e mai ușoară decât estomparea lor odată ce s-au format.
Sursă foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară