De multe ori instructiunile de slabire (le numesc astfel pentru ca nu includ doar dieta, ci mai multe metode asociate) nu sunt adaptate si tipului conformational al persoanei care doreste sa elimine surplusul de kilograme. Ceea ce trebuie sa intelegeti este ca fiecare regiune a corpului prezinta particularitatile sale fiziologice, astfel picioarele pot avea un flux venos modificat datorita intoarcerii venoase in sens invers gravitatie, abdomenul nu este protejat de un perete scheletal si muscular destul de dezvoltat pentru a-i permite cu greu destinderea, partea superioara a bratelor o miscam mai putin, iata deci ca am descris deja cateva zone in care tesutul adipos se va depozita mai mult si mai repede decat in alte zone, cum este de exemplu cea toracica ce este printre ultimele locuri unde se depune (instinctul de supravieturie al organismului care protejeaza organele vitale – inima, plamanii).
Asadar, daca speram ca doar cu o dieta vom slabi si mai ales ne vom mentine silueta, este foarte probabil sa ne inselam. Mai avem nevoie si de eliminarea cauzelor care au predispus la surplusul de kilograme, sa facem miscare, sa ne creem un stil de viata sanatos.
Ceea ce face dificila eliminarea surplusului de kilograme din jurul coapselor si feselor este celulita (care reprezinta un tesut gras organizat si este mult mai greu de destramat si “topit”) si caracteristica locala a fluxului sanguin. Formarea depozitelor adipoase la acest nivel are la baza mai multe motive:-Tipul constitutional mostenit genetic. Probabil ati vazut sau chiar va numarati printre acele persoane care desi sunt slabe in restul zonelor corpului, inclusiv la nivelul taliei, prezinta insa soldurile late si coapsele marite de volum, cu un surplus de tesut adipos. Aceste persoane reusesc foarte greu sa elimine tesutul adipos din zona feselor si coapselor tocmai pentru ca au mostenit acest tip constitutional din familie si lipidele tind sa se depoziteze in special la acest nivel.
- Fluxul sanguin la nivelul picioarelor. Picioarele prezinta o particularitate din punct de vedere al circulatiei venoase si anume ca sangele se intoarce catre inima in sens invers gravitatiei, astfel ca venele prezinta niste valve cu ajutorul carora impiedica sangele impins in sus sa se mai intoarca conform gravitatiei. Din pacate, pentru persoanele sedentariste, care nu merg zilnic pe jos distante mai mari si nu fac efort fizic cu picioarele (si muschii ajuta mult intoarcerea venoasa) sangele urca mai greu prin venele picioarelor si usor-usor tinde sa se adune, dilatand venele. La nivelul acestora, prin dilatatie, valvele se distanteaza si rolul lor este insuficient realizat, favorizand ca un feed-back negativ si mai mult staza. Asa incepe aparitia varicelor, dilatatia venoasa fiind considerata stadiul 1 al bolii varicoase.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară