De ce sunt ochii albaștri și cei verzi cei mai rari?
Conform AAO, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, existau doar ochii căprui. Schimbarea istorică s-a produs în urma unei mutații care a redus producția de melanină la nivelul irisului.Diferențele de culoare a ochilor sunt rezultatul diferitelor cantități de granule de pigment de melanină din celulele irisului numite melanocite. Mai exact, o persoană cu mai puțină melanină în melanocitele irisului său va avea o culoare mai deschisă a ochilor (albastru sau verde, de exemplu) decât o persoană cu o concentrație mai mare de melanină, care cel mai probabil va avea ochii căprui.
“Fie că îți place sau nu, cantitatea de melatonină găsită la nivelul irisului tău are un rol esențial în protejarea organismului. Despre ea se spune că previne apariția cancerului, întărește sistemul imunitar și poate încetini îmbătranirea celulara. Este "super eroina nopții", fiind cunoscută și sub denumirea de “hormonul somnului”, ne trasnmite dna. Doctor Cristina Ciucă, medic oftalmolog Videt.
2. Sunt arhetipul frumuseții în media
Cultura noastră pune în prim plan personaje cu “părul blond și ochii albaștri"; acest lucru a fost accentuat timp de zeci de ani în filme și entertainment. Ca atare, eticheta „sexy” atribuită unei persoane cu ochii albaștri este cu siguranță un rezultat puternic influențat de mass-media.
Astfel, atunci când vine vorba de culoarea ochilor, este important să avem în vedere modul în care - încă din copilărie - suntem expuși personajelor precum Cenușăreasa, Barbie, Ken sau alte personalități TV și din film care întrețin fantezia că persoanele cu ochii albaștri sunt „distractive” și „aventuroase”, în timp ce o persoană cu ochii negri sau căprui ar trebui distribuită în rolul individul serios, sensibil, dar totuși amabil.
“Inclusiv în media românească, vedetele cu ochii deschiși sunt un punct de referință pentru mulți dintre purtătorii de lentile colorate", explică Alexandru, CEO Videt.
Chiar dacă putem avea o preferință personală înnăscută, totuși o mare parte din ceea ce suntem atrași se bazează pe o istorie lungă (încă de la naștere) a ceea ce este considerat social atractiv.
3. Sunt influențate de familie
Cel de-al treilea factor descoperit care elucidează misterul atractivității culorilor ochilor este impactul amprentei sexuale. Se pare că Freud a avut dreptate - exista tendința de a căuta parteneri care seamănă cu părinții noștri, mai ales când vine vorba de culoarea ochilor.
Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au cerut voluntarilor să clasifice similitudinile faciale dintre frații și partenerii unei selecții aleatorii de femei. S-a descoperit că bărbații sunt atrași de partenere cu ochii de aceeași culoare ca a mamei lor, în timp ce femeile sunt atrase de bărbații care au ochii de culoarea tatălui lor.
Studiul confirmă teoria cunoscută drept „amprenta sexuală pozitivă”, prin care individul își alege partenerul pe baza trăsăturilor părinților sau fraților săi.
Dacă optezi să-ți schimbi culoarea ochilor folosind lentile colorate, asigură-te că:
- Le cumperi de la o optică, niciodată de la magazine nespecializate.
- Cunoști parametrii necesari atunci când le comanzi, cum ar fi raza de curbură a ochiului. Dacă nu, fie că alegi lentile cu sau fără dioptrie, înscrie-te pe site-ul celor de la Videt pentru o consultație oftalmolgică gratuită unde vei afla masurătorile specifice în cazul tău.
- Dacă ești purtător nou, alege lentilele colorate de unică folosință, care sunt mai ușor de folosit pentru cei care nu cunosc pașii de păstrare.
Foto int pagina 2: By Vinnikava Viktoryia /Shutterstock
Foto fr si main: By Aleksandar Mijatovic /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară