Inca o privire in oglinda, inca un rid in plus sau o mica zbarcitura in coltul zambetului odata perfect. Esti tu, este tenul tau, este pielea ta insa in acelasi timp simti lupa inegala cu factorii ce provoaca imbatranirea lui. Iar pielea si tenul sunt primele supuse acestui proces care, odata inceput nu poate fi stopat. Insa putem face diferenta intre intre un ten intretinut si unul lasat in voia mediului care isi va pune amprenta.
Prin urmare, luand in considerare aceste aspecte trebuie sa aducem in discutie factorii care provoaca imbatranirea pielii. Intrebarea care se pune inevitabil este: cum putem sa luptam impotriva acestui fenomen?
Radicalii liberi reprezinta molecule inalt reactive instabile si periculoase din punct de vedere biochimic. Studiile din acest domeniu releva faptul ca imbatranirea se produce nu neaparat din cauza trecerii timpului, ci este un proces biologic determinat de viteza cu care acesti radicali liberi sunt asimilati de organism si distrug celulele si tesuturile sanatoase.
De unde provin si cum ne ataca? Incepand de la radiatiile exterioare, aditivii alimentari, apa de la robinet, grasimile nesaturate, compusii cu plumb, fumul de tigara, expunerea indelungata la soare sau stresul ar fi doar cativa dintre factorii care provoaca un lant de reactii ce intervin in structura moleculelor organismului distrugand celulele sanatoase care indeplinesc functii vitale.Pentru a combate aceste reactii care conduc inevitabil la o imbatranire prematura trebuie sa eliminam pe cat posibil toate sursele de radicali liberi si sa aducem reversul medaliei, adica sa ne fortificam organismul pentru a lupta cu armele naturale. Un ajutor in acest sens il reprezinta antioxidantii. Acestia intervin exact in locul si momentul favorabil determined inhibarea reactiilor anterioare. A fost nevoie de congrese internationale, studii aprofundate si mii de ore de cercetare insa concluzia a fost aproape unanima: imbatranirea este un efect secundar al scaderii productiei de antioxidanti.
Antioxidantii precum beta-caroten, vitamina C, extractul de ceai verde, extractul din seminte de strugure, licopenul (se gaseste in tomate), conezima Q10 favorizeaza dezvoltarea organismului intr-un mod armonios, si mai presus de asta ajuta la mentinerea optima a nivelului de antioxidanti. Schimbarea trebuie sa vina din interiorul organismului pentru a fi vizibila la exterior. Astfel, include in dieta ta cat mai multe alimente naturale, fructe si legume, in special struguri, vinul rosu, cerealele, vitamina E din uleiuri vegetale, nuci si migdale, ceai verde si incearca sa eviti pe cat posibil tot ce contine adititvi alimentari, produse cu E-uri, locurile inchise in care se fumeaza, expunerea indelungata la soare in perioade si la ore nepotrivite si excesul de solar.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară