„Înainte de toate, este important să înțelegem ce sunt fațetele dentare. Fațetele dentare sunt mici piese realizate din ceramică care sunt aplicate pe suprafața dintelui de către medicul stomatolog cu scop clar de îmbunătățire a aspectului dinților. De multe ori, sunt întrebat dacă fațetele dentare sunt similare albirii dinților, iar eu atunci spun pacienților că există diferențe considerabile între cele două protocoale medicale. Pe lângă albul perfect al dinților, în cazul fațetelor dentare vorbim și de o modificare a formei, dar și a pozițiilor dinților.”, explică medicul stomatolog, asistent universivar, dr. Alin Gabor.
De asemenea, ne mai spune specialistul că o altă comparație făcută des este cea între fațetele dentare și coroanele dentare. Și în acest caz diferențele sunt categorice, coroana dentară are rolul de a acoperi în totalitate dintele, a-l proteja sau reface. Fațeta dentară acoperă doar fața vizibilă a dintelui și are scop estetic, dar și funcțional.
Fațete dentare: când este recomandat să le montăm și când nu?
Fațetele dentare sunt, până la urmă, un tratament stomatologic și, evident, că vin cu recomandări și contraindicații. Despre fiecare în parte va discuta, în continuare, dr. Alin Gabor.
„La capitolul recomandări, indicații atunci când vine vorba despre montarea fațetelor dentare lucrurile sunt clare: culoare neplăcută, dinți pătați care nu cedează la albirea dentară, dinți colorați neuniform, forma neplăcută, dinți foarte ascuțiți sau dinți prea mici cu spații mari între ei. De asemenea, strungăreața este o indicație de fațete dentare sau dinții sparți sau ciobiți, dinți rotiți sau prea ieșiți în relief.”, susține specialistul.
„Așa cum povesteam mai devreme, există și o serie de contraindicații ce interzic complet montarea fațetelor dentare și aici vorbim despre calitatea dintelui, anomalii de structură, carii mari pe dinți, dinți extrem de erodați, plombe cu dimensiuni mari, dinții care se întâlnesc (sus - jos) cap la cap, lipsa dinților de suport sau a structurii implantare sau dinții care se întâlnesc în cluzie inversă.”, continuă specialistul.
Pe lângă multele nelămuriri care „se nasc” în jurul acestui subiect, una este extrem de des întâlnită justificat ridicată ca și problemă, iar în întâmpinarea pacienților care se tem că dinții le vor fi stricați după aplicarea fațetelor dentare, vine specialistul care explică, mai departe. „Înainte de aplicarea fațetelor dentare, pacientul este evaluat complet, se efectuează digital smile design, iar orice mică problemă de sănătate a dinților și/sau a cavității bucale va fi rezolvată, așadar, fațetele vor veni pe o bază 100% sănătoasă. Sigur, există riscul ca dintele să devină ceva mai sensibil după intervenție, însă, controlul recomandat din 6 în 6 luni va rezolva orice situație apărută.” continuă dr. Alin Gabor.
Fațete dentare: beneficii
Fațetele dentare rămân albe pe toată perioada purtării lor
Sunt extrem de durabile și rezistente
Sunt foarte prietenoase cu țesuturile din jur
Zâmbetul perfect
Rezultate rapide
Extrem de rezistente la pete și traume
Tratament nedureros
Nu necesită întreținere specială
Perfect compatibile cu dinții și gingiile tale
Nu îți sensibilizează dinții
„Pacientul ideal, atunci când vine vorba despre montarea fațetelor dentare, este cel care nu are dinții înghesuiți, care are o ocluzie stabilă (închide gura pe poziții fixe), și care nu suferă de bruxism sau rotiri ale dinților. Este, de asemenea, important ca dinții să nu fie ieșiți prea mult în exterior.”, mai spune medicul stomatolog.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri