IN ACEST ARTICOL:

Din fericire, traversăm o epocă „fericită” în stomatologie și în medicină, în general. Acum problemele stomatologice, lipsa dinților, imaginea lor inestetică, pot fi rezolvate într-o clipită cu ajutorul protezelor fixe sau protezelor mobile. Medicul stomatolog, dr. Alin Gabor, explică, foarte clar, că prima alegere este, evident, proteza fixă, însă există și situații în care aceasta nu poate fi aplicată și atunci se decide montarea unei mobile.

Protezele fixe, sau, mai simplu spus, punțile dentare, pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale și principiul lor de funcționare se bazează pe utilizarea a doi dinți-stâlpi, sănătoși și cu implantare bună, între care se realizează o punte (în varianta cea mai simplă).

Protezele mobile sunt realizate din rășini acrilice, și pot include metal pentru o structură mai solidă și ceramică pentru un aspect mai plăcut.

„Protezele dentare, ca orice alta proteză, trebuie să înlocuiască funcțiile țestului lipsă, țesutului protezat. În cazul de față proteza dentară, fixă sau mobilă, înlocuiește funcțiile țesutul dentar, dintele, și trebuie să îndeplinească toate funcțiile acestuia. În momentul în care un dinte lipsește, funcțiile cavității bucale sunt deficitare, sunt compromise. Orice dinte trebuie privit ca un organ în parte, astfel dinții sunt interconectați între ei și cu restul funcțiilor corpului. Protezele mobile la ora actuală pot fi înlocuite în totalitate de către protezele fixe pe implanturi dentare. Protezele mobile ar trebui folosite doar în situații extreme cum ar fi un organism care nu suportă intervenții chirurgicale sau în situația în care pacientul nu dispune de susținerea financiară.”, explică dr. Alin Gabor.

Protezele dentare sunt o soluție de obținere a unui zâmbet complet funcțional, la un cost redus, cu rezultate apropiate de dinții naturali. Scopul protezelor dentare este de a ajuta la refacerea funcției masticatorii, într-un mod confortabil, pentru o soluție de protetică dentară clasică. Pe de altă parte, protezele dentare ajută și la îmbunătățirea aspectului estetic, mai ales că în lipsa unuia sau a mai multor dinți, trăsăturile se lasă și pot duce chiar la schimbarea fizionomiei.

„Consultația în cabinetul medicului stomatolog este singura care poate determina protocolul de tratament. Înainte să decidem care va fi tipul de protezare pe care îl vom alege, împreună cu pacienții mei pornesc discuții elaborate și analize amănunțite ca să ne ajute să ajungem la cea mai bună decizie terapeutică.”, conchide dr. Alin Gabor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri