Iar dacă ești copleșit de diversitatea de produse cu SPF de pe rafturile farmaciilor și magazinelor, informațiile pe care urmează să le afli în continuare te vor ajuta să rezolvi dilema: cum să alegi crema de protecție solară care ți se potrivește cel mai bine.
Ce sunt filtrele chimice
Produsele care folosesc filtre chimice funcționează prin absorbția razelor ultraviolete (UV) și transformarea lor în căldură care apoi se risipește. Cele mai des folosite filtre chimice sunt oxibenzona, avobenzona și octinoxatul (octyl methoxycinnamate), le vei găsi pe eticheta produsului. De regulă, cremele cu filtre chimice au o textură mai ușoară, în unele cazuri asemănătoare cu un gel, și nu lasă o peliculă albă pe piele. Tenul nu se simte încărcat, de aceea filtrele chimice sunt preferate mai ales de persoanele care poartă machiaj: odată aplicată înainte de fond de ten, crema cu filtre chimice se absoarbe rapid și chiar oferă strălucire plăcută pielii.
Un dezavantaj al filtrelor chimice este că odată aplicate pe piele, nu își fac efectul imediat, de aceea trebuie să folosești crema cu 20-30 de minute înainte de a te expune la soare. De asemenea, pot cauza iritații persoanelor cu pielea sensibilă.
Ce sunt filtrele minerale
Numite și filtre fizice, aceastea funcționează prin respingerea razelor UV într-o proporție de până la 5%, absorbindu-le pe restul. Până nu demult se considera că filtrele minerale doar resping razele de soare, dar mai multe studii au demonstrat că acestea pot și să respingă, și să absoarbă razele UV în același timp. Cele mai comune filtre minerale sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc. Dermatologii recomandă produsele cu filtre minerale persoanelor care au pielea sensibilă sau predispusă la acnee. Filtrele minerale sunt mai bine tolerate de pielea sensibilă, sunt non-comedogenice și non-inflamatorii, astfel încât aduc beneficii și pielii acneice. De asemenea, dacă oxidul de zinc este ingredientul activ din produs, poate chiar ajuta la îmbunătățirea aspectului acneei.
Cremele de protecție solară cu filtre minerale se absorb rapid în piele și oferă protecție imediată. Totuși acestea pot avea o textură mai groasă, pot fi lipiciose și nu se împacă cu produsele de machiaj. Uneori pot lăsa o peliculă albă pe piele, dar formulele lor devin tot mai îmbunătățite, astfel că putem găsi și creme care arată bine pe piele.
Ce să alegi: cremă cu filtre chimice sau cu filtre minerale?
Eficiența unei creme de protecție solară depinde de cât de corect este folosită: aplicată în cantitate suficientă și reaplicată la fiecare două ore dacă îți petreci timpul la soare. Așadar, fie că alegi un produs cu filtre chimice sau minerale, ai grijă să le aplici corect. Totuși, dacă ai pielea sensibilă sau ten cu acnee optează pentru o cremă cu filtre minerale, iar dacă îți place să porți machiaj zilnic, alege o cremă cu filtre chimice care are o textură mai lejeră. Reține că ambele tipuri de filtre sunt la fel de eficiente.
Așadar, folosește crema cu SPF în fiecare zi în care te expui la soare. Alege filtrele minerale dacă ai pielea sensibilă și filtre chimice dacă îți dorești o cremă mai lejeră dar ai grijă să o reaplici mai des. Alege un produs care să aibă minim SPF 30, dar pentru față, gât și decolteu optează pentru SPF 50.
Sursa foto: www.vecteezy.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri