Însă, ce înseamnă de fapt acest termen și cum contribuie la frumusețea noastră? Te invităm să citești mai departe și să descoperi răspunsurile la aceste întrebări. Nu uita, dacă ești interesat de un tratament cu botox, apelează la un specialist în medicină estetică, deoarece doar acesta îți poate garanta obținerea unor rezultate de calitate.
Ce este botoxul și cum acționează?
Botoxul, cunoscut și sub numele de toxina botulinică, este o substanță produsă de bacteria Clostridium botulinum. Bacteria produce mai multe tipuri de neurotoxine care pot fi foarte periculoase dar, dacă sunt introduse în organism într-un mod controlat, pot avea anumite efecte benefice.
Substanța poate fi descrisă drept un neuromodulator, adică are capacitatea de a bloca transmiterea semnalelor nervoase către mușchi. Astfel, are loc paralizia temporară a acestora, așa că mușchii devin mai relaxați și nu se mai contractă. Drept rezultat, se utilizează frecvent injecții cu botox împotriva ridurilor și în alte scopuri estetice. Procesul de injectare este relativ simplu și presupune utilizarea unui ac subțire pentru administrarea de doze mici de substanță în mușchiul dorit. Este important ca injecțiile să fie realizate doar de către un medic specialist, deoarece doar acesta poate decide ce cantitate de substanță este necesară în funcție de cazul fiecărui pacient.
Utilizările botoxului în domeniul estetic
Un principal rol al toxinei botulinice este acela de a ajuta la estomparea ridurilor. Substanța este frecvent utilizată pentru liniile prezente în zona frunții, a celor care se formează în jurul gurii, cauzate în principal de fumat, dar și pentru reîmprospătarea aspectului pielii din regiunea gâtului. Botoxul se poate utiliza și pentru ridicarea colțurilor gurii, care tind să se lase odată cu înaintarea în vârstă și cu pierderea elasticității pielii.
Beneficiile și riscurile utilizării botoxului
Tratamentul cu toxina botulinică împotriva ridurilor oferă rezultate foarte bune, care sunt vizibile în jur de 3-4 luni. Organismul fiecărui pacient reacționează diferit la contactul cu substanța, așa că perioada în care aceasta este activă poate varia. În orice caz, tenul va căpăta un aspect tânăr și impecabil, iar pielea va fi mai netedă și mai plină de elasticitate. Totuși, este important să menționăm faptul că este nevoie de o perioadă de aproximativ două săptămâni până când rezultatele devin vizibile.
Botoxul nu va avea niciun efect asupra nervilor, așa că nu va apărea disconfort sau o senzație neplăcută de amorțeală și furnicături. Nu va trebui să îți faci griji că mușchii vor fi afectați, deoarece efectul este unul temporar. Așadar, va fi necesar să revii pentru o reintervenție. Ca orice procedură și substanță utilizată în scop medical, există mici riscuri asociate cu administrarea sa. Putem vorbi despre reacții adverse precum formarea de vânătăi sau căderea pleoapei sau a sprâncenei. Totuși, acestea apar rar și dispar într-un timp scurt.
Botoxul este un tratament estetic utilizat frecvent pentru a atenua ridurile și a îmbunătăți aspectul general al pielii. Efectele sale sunt temporare, dar semnificative, și pot contribui la creșterea încrederii în sine. Deși există riscuri asociate utilizării botoxului, acestea pot fi minimizate printr-o utilizare responsabilă și cu ajutorul unui medic specialist.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/
Foto Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri