Deși există o multitudine de operații estetice care pot fi realizate, câteva se evidențiază prin frecvența cu care sunt solicitate. Prin urmare, în acest articol, vei regăsi patru exemple din cele mai populare operații estetice de la noi din țară, precum și despre motivele pentru care acestea sunt atât de căutate.
1.Rinoplastia
Rinoplastia este o intervenție chirurgicală ce are ca scop final modificarea formei nasului. Poate fi efectuată fie din motive estetice, fie din motive medicale.
Rinoplastia estetică este cea mai frecventă formă de rinoplastie. Aceasta se realizează pentru a îmbunătăți aspectul nasului atât prin reducerea dimensiunii, cât și prin modificarea formei vârfului sau pentru a corecta o posibilă curbură nepotrivită.
Rinoplastia medicală, în schimb, se realizează cu intenția de a corecta o problemă medicală. De exemplu, prin rinoplastia medicală, se poate corecta o deviație a septului, ameliorând respirația. Pretul rinoplastiei este, în general, mai mic decât al altor intervenții estetice invazive. Totuși, acesta poate varia de la o clinică la alta.
2.Mărirea sânilor
Mărirea de sâni este o intervenție chirurgicală care are ca scop creșterea dimensiunii sânilor. De cele mai multe ori, aceasta este realizată în scopuri estetice, pentru a îmbunătăți aspectul sânilor (de exemplu, pentru a crește volumul acestora, pentru a îmbunătăți forma sau pentru a corecta o inegalitate între sâni).
3.Liposucția
Liposucția este o intervenție chirurgicală bine cunoscută, ce are ca finalitate eliminarea excesului de grăsime din una sau mai multe zone ale corpului.
Liposucția estetică este cea mai frecventă intervenție. Aceasta se realizează pentru a îmbunătăți forma și aspectul corpului (în general, focusul se află asupra zonelor de grăsime de pe abdomen, șolduri, coapse, brațe sau spate).
Există și o liposucție clasificată ca fiind medicală. Aceasta este efectuată pentru a corecta consecințele estetice ale unei afecțiuni medicale soldată cu afectarea formei corpului (de exemplu, poate fi folosită pentru a trata o asimetrie).
4.Liftingul facial
Liftingul facial este o intervenție ce are ca scop îmbunătățirea aspectului tegumentului feței, fie prin a reduce ridurile, fie prin a ridica o porțiune de piele care și-a pierdut fermitatea sau pentru a îmbunătăți tonusul general.
De cele mai multe ori, această intervenție estetică este efectuată pentru a îmbunătăți aspectul feței și a reduce semnele de îmbătrânire. Totuși, există și cazuri în care anumite afecțiuni (ex: cele oncologice) pot avea urmări neplăcute din punct de vedere estetic, situație în care liftingul facial poate veni în ajutor.
Motivele pentru care au crescut în popularitate operațiile estetice
Există mai multe motive pentru care românii aleg operațiile estetice. Unele persoane aleg să recurgă la aceste intervenții pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic și pentru a se simți mai bine în pielea lor. Alte persoane aleg să apeleze la operațiile estetice pentru a corecta anumite defecte congenitale sau dobândite de-a lungul vieții.
Mai multe studii și chestionare au căutat principalele motivații ale persoanelor care apelează la astfel de intervenții estetice. Până la momentul actual, următoarele au ieșit în evidență:
- Creșterea încrederii în sine;
- Îmbunătățirea per total a aspectului fizic;
- Corectarea unor defecte congenitale;
- Corectarea unor defecte dobândite.
În concluzie, chirurgia estetică este o ramură dedicată atât problemelor de aspect survenite ca urmare a unor afecțiuni moștenite sau dobândite, cât și a alegerilor personale. Indiferent de motivația din spate, decizia de a avea o intervenție estetică trebuie luată întotdeauna în urma unei analize atente a riscurilor și beneficiilor. Astfel, este important să îți faci cercetarea și să discuți cu specialiști înainte de a lua o decizie fermă.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară