4 Iunie 2024 publicat în Frumusete 8 share-uri

”Zahărul cauzează riduri?!” - este întrebarea unui pacient de-ai Dr. Ute Breitenbach. La cei 35 de ani ai săi, credea că își cunoaște bine pielea, însă apariția prematură a unor riduri adânci i-a stârnit îngrijorarea. ”Credeam că sunt de la soare”, mărturisește surprins.

În România, fenomenul glicației este încă puțin cunoscut, deși joacă un rol esențial în îmbătrânirea pielii, explică Dr. Ute Breitenbach, specialist în cercetare și dezvoltare în domeniul îngrijirii pielii la Beiersdorf. ”Nu doar soarele și genetica sunt de vină pentru semnele timpurii ale îmbătrânirii. Rolul zahărului este subestimat în accelerarea îmbătrânirii pielii”, explică ea.

Ce este glicația și cum afectează îmbătrânirea pielii?

Glicația este o reacție chimică ce se produce când zahărul se leagă de elastina și colagenul din piele, adică proteinele care ne mențin pielea fermă, întinsă și cu aspect tânăr. Ce rezultă sunt compușii AGE (produse finale de glicație avansată) care distrug aceste lanțuri proteice, ceea ce duce la o piele lăsată și îmbătrânită prematur, neuniformă, lipsită de fermitate și ridată. Bariera pielii este și ea afectată, așa că aceasta are acum o capacitate redusă de a se repara singură.”

Dr. Ute Breitenbach face o analogie simplă pentru a ilustra glicația:

”Imaginează-ți zahărul topindu-se într-o tigaie; se caramelizează, schimbând textura și culoarea suprafeței cu care interacționează. Similar, zahărul din dietă schimbă structura pielii cu care interacționează, afectându-i structura, și în final ce vedem în oglindă.”

”Majoritatea nu știe ce impact are zahărul asupra pielii. Sunt surprinși să afle că micile schimbări de dietă pot reduce riscul de apariție a ridurilor.”

Dr. Ute Breitenbach povestește cum abordează procesul de îmbătrânire: ”Îmbătrânirea este un proces natural și normal, pe care nu îl putem evita - dar există o serie de factori care o accelerează, ce pot fi controlați. Printre aceștia este și glicația, un proces invizibil, dar cu un impact semnificativ.”

Studiile arată că zahărul consumat în exces poate cauza inflamație și stres oxidativ în organism, iar acest lucru poate declanșa diverse afecțiuni cronice.

Cum îți spune pielea că zahărul a lăsat urme?

Există câteva semne subtile pe care să le urmărești pentru a recunoaște glicația pielii. Conform Dr. Breitenbach, consumul excesiv de zahăr provoacă modificări vizibile asupra pielii, precum:

  • Riduri profunde și pierderea accentuată a elasticității pielii
  • Piele deshidratată și ternă, cu zone descuamate
  • Un aspect gălbui, maroniu (din cauza stimulării producției de melanină)

"O schimbare a culorii pielii tale în tonuri de galben sau maro poate fi semnul unei stimulări excesive a producției de melanină, un efect secundar al glicației."

  • Inflamație și predispoziție spre anumite afecțiuni
  • O capacitate redusă de a se repara sau vindeca in mod normal, deoarece bariera pielii este compromisă (prin distrugerea ceramidelor de la nivelul pielii)
  • Pielea devine mai subțire și hipersensibilă, se irită ușor
  • Excesul de sebum și acneea pot fi de asemenea semne ale unei pieli supuse stresului de glicație.

Cum putem reduce efectele negative?

Conform Dr. Breitenbach, ”Factorii externi pot agrava stresul oxidativ în piele, accelerând procesul de glicație și de acumulare a compușilor AGE în piele.”

Recomandările sale înclud o serie de metode pentru a ne proteja de îmbătrânirea prematură a pielii:

  • Include mai multe fibre în dietă - acestea reglează absorbția zaharurilor în dietă și limitează glicația;
  • Consumă mai multe alimente cu antioxidanți - pentru a contracara stresul oxidativ produs de glicație;
  • Limitează consumul de carbohidrați procesați și alimente preparate la temperaturi înalte - ”Atunci când gătim alimentele la temperaturi mari, zahărul din ele se caramelizează și fac alimentele mai gustoase, dar intensifică și glicația, cu efecte negative asupra sănătății.”, explică medicul.
  • Protejează-te de razele UV - acestea intensifică fenomenul de glicație, așa că limitează expunerea la soare și folosește produse cu SPF zilnic.
  • Integrează exercițiile fizice în rutina ta - acestea au efecte foarte bune asupra sănătății tale generale și au rol antiinflamator. Mișcarea regulată contracarează și radicalii liberi și stresul oxidativ din organism.
  • Limitează expunerea la mediile poluate - deoarece acestea favorizează producția de radicali liberi și au un impact negativ asupra pielii.
  • Limitează cât mai mult alcoolul și fumatul - aceste obiceiuri produc stres oxidativ, care intensifică acumularea de produși AGE și îmbătrânirea prematură a pielii.

Atenție vara: Razele UV și glicația sunt un duo periculos pentru piele

Glicația se intensifică în timpul verii, deoarece razele UV mai puternice în combinație cu consumul excesiv de zahăr accelerează foto îmbătrânirea pielii. Așadar, data viitoare când mergi la plajă, poți încerca să mănânci o salată de fructe fără zahăr adăugat în locul tradiționalei înghețate, pentru o gustare mai prietenoasă cu pielea.

Dr. Ute Breitenbach completează: ”Îngrijirea atentă a tenului și rutinele complexe de skincare fac parte dintr-un trend care a crescut în popularitate în ultimii ani. Pacienții cunosc bine efectele razelor UV și multe dintre ei au rutine foarte atente și folosesc produse cu SPF riguros. Însă nu se gândesc deloc la cantitatea de zahăr din dieta lor și sunt surprinse când află ce impact major poate avea un mic dejun dulce sau cafeaua cu zahăr consumate în drum spre serviciu.”

Câteva modificări simple în dietă limitează glicația pielii

Putem reduce glicația pielii prin modificări simple în dietă, evitând alimentele preparate la temperaturi înalte, care intensifică zahărul. Acest tip de gătire favorizează caramelizarea zahărului, care dă alimentelor acea culoare apetisantă, dar crește cantitatea de produse finale de glicație avansată (AGE), care pot varia semnificativ: de la 8.800 kU/100 gr în carnea de pui la grătar până la 91,577 kU/100 gr în baconul la tigaie.

Dr. Ute Breitenbach recomandă înlocuirea parțială a acestor alimente cu legume și fructe bogate în antioxidanți și gătirea la temperaturi scăzute pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii și alte efecte nocive ale glicației.

Moderația este esențială în orice dietă. Nu este nevoie să renunțăm complet la zahăr. Este suficient să găsim alternative și soluții mai sănătoase care să ne ajute să menținem un echilibru. Un stil de viață echilibrat, completat de o rutină de îngrijire adecvată a pielii, care include produse bogate în antioxidanți, ingrediente reparatoare și protecție SPF, va contribui și la sănătatea ta generală, și la menținerea pielii în stare bună.” - încheie Dr. Ute Breitenbach.

Foto fr si main: Marcos Mesa Sam Wordley /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri