Un nou trend mută accentul de pe corecție pe prevenție în industria frumuseții. Conceptul care capătă tot mai mulți adepți și pe care medicii dermatologi îl susțin presupune folosirea unor proceduri non-invazive, de biostimulare, pentru a ne păstra cât mai mult timp aspectul tânăr, în loc să intervenim după apariția semnelor de îmbătrânire.

Acest nou trend, la care specialiștii se referă ca prejuvenare, reprezintă o schimbare de paradigmă în estetică: nu mai corectăm problemele după ce apar, le prevenim înainte să devină vizibile. Este o abordare proactivă, care ne ajută să ne menținem pielea tânără și sănătoasă pentru o perioadă mai lungă de timp”, explică Dr. Lara Mahfoud, medic dermatolog la Dr. Leventer Dermato-Estetică.

Această nouă tendință are drept componentă centrală stimularea producției de colagen, substanță esențială din piele și țesuturi, cât mai devreme în viața adultă, pentru ca semnele îmbătrânirii să fie întârziate cât mai mult posibil. Terapiile de biostimulare trebuie inițiate în jurul vârstei de 20-25 de ani, când începe să scadă producția de colagen și de elastină, proteinele care asigură integritatea structurală a pielii tale, conferindu-i fermitate și elasticitate. Și efectuate apoi constant, la intervalele recomandate de medicul dermatolog.

Există proceduri și substanțe care stimulează eficient colagenul și care deja se folosesc - sunt aparate laser de ultimă oră care acționează în acest sens, la fel microneedling-ul și injectările cu acid hialuronic. Acidul hialuronic nu este doar un filler, un corector de riduri, are și proprietatea de a stimula producția de colagen - și o face foarte eficient. În prezent, aceste terapii sunt recomandate pentru rejuvenare, dar clar beneficiile sunt mult mai mari când sunt efectuate preventiv, pentru că, astfel, nu există acel efect yo-yo: pierdere de colagen urmată de restaurare depozitelor. Prin această abordare preventivă, se asigură continuitatea producției tuturor substanțelor necesare pielii pentru a rămâne cât mai mult timp fermă și elastică”, explică medicul.

Tangențial, astfel de obiceiuri presupun o mai mare atenție acordată sănătății pielii prin adoptarea unor obiceiuri benefice și evitarea celor dăunătoare. „Sunt aspecte asupra cărora insistăm de multă vreme: hidratarea constantă prin proceduri non-invazive, esențială pentru a menține volumul și prospețimea țesuturilor, și evitarea expunerii la soare, care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Sunt reguli de bază, care, dacă le urmezi, te ajută să previi multe probleme. Este și despre educație și conștientizare și ne bucură să vedem că tendințele în estetică pun accent pe sănătate, pe păstrarea ei”, spune medicul.

În practică, totul începe cu o rutină de îngrijire adaptată tenului și fototipului specific al pacientului, încă de la adolescență, când apar de mai multe ori primele probleme cutanate legate de acnee. Stimularea colagenului sănătos la nivelul pielii în paralel cu tratamentul activ al afecțiunii este benefic în a controla apariția semnelor post acneice.

În plus, tratamentele cu toxină botulinică, procedura estetică cea mai practicată în lume, s-a dovedit ca previn instalarea și adâncirea ridurilor statice și liniilor fine, care sunt mai ușor observate sub machiaj de către femei. De fapt, acest concept de "prejuvenare” a apărut împreună cu perfecționarea noilor tehnologii în domeniul medicinii estetice, cum ar fi aparatele laser de ultimă generație și dispozitivele de strângere a țesuturilor cu radiofrecvență și ultrasunete.

Folosirea acestor tehnologii, ale căror siguranță pe termen lung a fost raportată, ajută la eliminarea leziunilor foto-induse, oferă o strălucire sănătoasă a tenului și îmbunătățește textura și tonul pielii. De asemenea, explică Dr. Lara Mahfoud, restituirea volumului pierdut din compartimentul adipos profund "deep fat pad” la stadiul incipient este cheia pentru a obține un rezultat natural și a întârzia sau evita necesitatea unui tratament chirurgical.

Alegerea tratamentelor și procedurilor adecvate fiecărui pacient se face de către medicul dermatolog în cadrul unei consultații în care se face analiza facială texturală și volumetrică și se stabilește un plan de tratament individual.

În plus, un alt avantaj al acestor obiceiuri de prevenție este că, pe termen lung, nu e doar mai simplu să previi îmbătrânirea cutanată decât să o tratezi, ci și impactul asupra bugetului e mai mic. ”Costurile implicate de mici proceduri non-invazive efectuate cu regularitate rămâne sub cel pe care-l presupun intervențiile de corecție, uneori radicale, necesare în cazul unui ten cu semne vizibile de îmbătrânire”, explică Dr. Lara Mahfoud.

Foto fr si main: RESTOCK images /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri