30 August 2024 publicat în Frumusete 2 share-uri

Ulei de argan – iata ce elemente nutritive contine acest tip de ulei, ce utilizari are, ce beneficii are pentru sanatate – mai ales pentru sanatatea pielii si a parului.

Ce este uleiul de argan?

Uleiul de argan este un ulei vegetal obtinut din nucile fructului de argan (Argania spinosa) din Maroc. Uleiul pur de argan a fost folosit de secole pentru gatit si ca remediu pentru sanatate si frumusete, inclusiv pentru caderea parului. Astazi este un ingredient des intalnit in numeroase produse de ingrijire a parului si a pielii.

Uleiul de argan alimentar are o aroma usoara de nuci si se foloseste la salate si alte retete. Pentru a se obtine uleiul, fructele trebuie uscate (de obicei la soare), iar nucile sunt extrase, crapate si presate – astfel incat uleiul sa fie eliberat. Uleiul folosit in scop culinar se obtine dupa ce nucile sunt usor prajite. Din cauza procesului dificil de obtinere a uleiului de argan, acesta este mai scump decat alte tipuri de ulei.

Din punct de vedere nutritional, nucile de argan sunt bogate in acizi grasi mononesaturati si antioxidanti si contin mai multa vitamina E decat uleiul de masline.

Beneficiile uleiului de argan

Uleiul de argan este compus in principal din acizi grasi si o varietate de compusi fenolici. Cea mai mare parte a continutului de grasimi din uleiul de argan provine din acid oleic si linoleic. Aproximativ 29–36% din continutul de acizi grasi din uleiul de argan provine din acid linoleic sau Omega-6. Acidul oleic, desi nu este esential, reprezinta 43-49% din compozitia de acizi grasi a uleiului de argan si este, de asemenea, o forma de grasime sanatoasa. In plus, uleiul de argan este o sursa bogata de vitamina E, care este necesara pentru piele, par si ochi. Aceasta vitamina are si proprietati antioxidante puternice.

Citeste mai multe pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: Luisa Puccini /Shutterstock


Crescând într-un mic oraș de munte, am avut mereu acces la resurse naturale și am învățat de la bunica mea secretele plantelor medicinale și ale rețetelor tradiționale. Această pasiune m-a condus către o carieră în...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri