Pierderea fermității pielii - odată cu înaintarea în vârstă, din cauza unei scăderi semnificative în greutate sau în urma expunerii excesive la soare - poate fi combătută și nu este necesar să intervii invaziv pentru a-ți recăpăta aspectul tânăr. Tehnologia face posibilă ștergerea câtorva ani de pe chip cu „instrumente” moderne, fără bisturiu. Există mai multe proceduri recomandate pentru restaurarea volumului și tonusului pielii, dar cum știi care sunt cele mai eficiente? Am întrebat noi dermatologul pentru tine.
Pielea întinsă, netedă și catifelată, plină de volum și fermitate este rezultatul unei producții eficiente de colagen și elastină. Cu vârsta sau sub influența anumitor factori interni (moștenirea genetică) ori externi (razele UV), această producție scade și trebuie ajutată, dacă vrei să-ți păstrezi sau să-ți recuperezi prospețimea tenului.
„Din fericire, în prezent, există mai multe proceduri non-invazive sau minim invazive prin care acest proces poate fi stimulat, pentru a obține o îmbunătățire vizibilă a texturii și volumului. Din experiență, vă pot spune că radiofrecvența și microneedlingul dau rezultate remarcabile în combaterea laxității pielii”, susține Dr. Lara Mahfoud (foto), medic dermatolog la Dr. Leventer Dermato-Estetică.
Cum acționează aceste proceduri, în cât timp își fac efectul și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia?
Radiofrecvența: fără urme, fără recuperare
În radiofrecvență, undele radio pătrund adânc în piele și o încălzesc, stimulând astfel producția de colagen și elastină. Efectul de lifting este vizibil după câteva ședințe, cu îmbunătățiri progresive pe măsură ce pielea continuă să refacă depozitele de colagen. Sunt necesare, de regulă, între 4 și 6 ședințe, în funcție de starea inițială a pielii.
Această tehnică de rejuvenare este non-invazivă, nu necesită recuperare, nu prezintă riscuri și dă rezultate - spune medicul - pe orice tip de piele, „dar se poate dovedi insuficientă pentru pielea extrem de laxă. În acest caz, poate fi indicată o combinație de proceduri. Exact ce tehnici și în ce combinație vor da rezultate nu vă pot spune, pentru că terapia trebuie abordată personalizat, în funcție de ce constată dermatologul în timpul examinării”.
Microneedlingul, recomandat pentru regenerare profundă
Microneedlingul presupune utilizarea unui dispozitiv cu ace foarte fine pentru perforarea pielii în mod controlat, proces care stimulează răspunsul de vindecare naturală, crescând producția de colagen și elastină. Este adesea combinat cu seruri bogate în substanțe active, care sunt absorbite mai eficient datorită microcanalelor create de ace.
Procedura de microneedling declanșează o regenerare profundă, vizibilă treptat, după 3-6 ședințe, și vine cu un bonus la creșterea fermității pielii: estomparea cicatricilor și a altor imperfecțiuni. Ca minus, trebuie menționate ușorul disconfort resimțit în timpul procedurii și perioada necesară recuperării - tenul prezintă roșeață câteva zile după fiecare ședință.
„Radiofrecvența este mai populară, datorită faptului că este non-invazivă și poți să-ți reiei activitățile imediat de ieși pe ușa cabinetului, că nu rămân niciun fel de urme pe față, însă sunt situații când nu dă cele mai bune rezultate. Eficiența ei maximă este între 30 și 45 de ani, când pielea încă are suficient colagen pentru a răspunde eficient la stimulare.
Microneedlingul este indicat în special după 45 de ani, când semnele de îmbătrânire devin evidente. Alegerea procedurii optime este făcută întotdeauna în funcție de gradul de laxitate al pielii și de obiectivele pacientului”, explică medicul dermatolog.
Foto fr si main: Lyubov Levitskaya /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri