Orice dezechilibru din interiorul corpului tau isi lasa amprenta asupra pielii tale. Pielea deshidrata, acneea, ridurile sunt semne ca exista ceva in interior ce nu functioneaza bine. Pentru a preveni, combate sau atenua anumite probleme este necesar sa consumam o serie de alimente.
Vitamina A este importanta atat pentru sanatatea pielii, cat si pentru cea a ochilor. Sursele naturale de vitamina A sunt: morcovii, spanacul, laptele, ficat, carne. Vitamina A joaca un rol important in repararea celulor pielii. Daca alimentatia ta nu include si surse de vitamina A, atunci pielea tinde sa devina uscata. Complexul de vitamine B sunt si ele extrem de importante. Biotina este de departe cea mai importanta, lipsa ei putand cauza dermatite. Chiar si deficiente mici de biotina pot cauza probleme ale pielii. Aceasta se gaseste in special in: banane, oua si orez.
Vitamina C ajuta la intinerirea tenului, motiv pentru care se recomanda consumul de citrice. Vitamina E are proprietati antioxidante, protejand pielea. Surse importante de vitamina E sunt uleiurile vegetale, semintele, nucile si legumele verzi. Mai mult, vitaminele C si E reduc efectele negative ale radicalilor liberi, fumului (si cel de tigara) si al poluarii.
Se considera ca seleniul joaca un rol important in prevenirea cancerului de piele, deoarece acesta protejeaza pielea impotriva efectelor daunatoare ale soarelui. Seleniu se gaseste in carne, in ficat, rinichi, in ton, in oua, cereale, nuci si produse lactate.
Zincul si cromul previn acneea si joaca un rol important in metabolism. Mai mult, zincul ajuta la vindecarea rapida a infectiilor pielii. Cromul este prezent in drojdie, paine integrala sau de secara, stridii, cartofi, ardei grasi si unt. Zincul este prezent in ficat carne, legume, cereale, nuci si stridii.
Pestele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra, deoarece acesta contine uleiuri ce hranesc tenul.
Pot fi create dezechilibre si atunci cand aceste elemente sunt prezente in exces. De aceea, diete ce se bazeaza pe o singura grupa de alimente fac rau pe doua fronturi: pe de o parte suprasaturam organismul cu anumite elemente, pe de o alta parte il privam de alte principii nutritive.
Printre alimentele ce trebuie evitate se numara:
- zaharul
- carbohidratii rafinati - alimente precum paine alba, biscuiti, prajituri, paste etc.
- alimentele ce contin chimicale
- alimente prajite
- alimente bogate in grasimi procesate
Trebuie sa consumam cu moderatie:
- alcool
- cafea si ceaiuri
- carne rosie.
Adeseori incercam sa ascundem micile imperfectiuni, neglijand faptul ca organismul ne transmite semnale ca nu il tratam corespunzator.
Un articol de Elena
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară