Diagnosticul:
In cazul unor episoade severe si persistente de piele uscata, sau atunci cand au aparut complicatiile (lichenificari, infectari) este recomandat sa consultati un medic dermatolog care poate pune un diagnostic de certitudine. Exista o multime de boli de piele asemanatoare intre ele iar riscul de a confunda doua afectiuni este destul de mare pentru o persoana neavizata. Motiv pentru care opinia specialistului este absolut necesara atat in diagnosticare cat si in prescrierea tratamentului optim. Dincolo de aspectul pielii, diagnosticul mai presupune si diferentierea intre posibilele cauze de prurit (mancarime). Acesta poate exista in alte afectiuni dermatologice (eczema, lichen, infestare a pielii cu paraziti) sau in suferintele altor ogane precum existenta unui obstacol pe caile biliare, afectiuni hematologice, hormonale, sau in contextul unui tratament cu antibiotice, aspirina, barbiturice etc.
Masuri de preventie si tratament:
Un aspect important al tratamentului consta in identificarea si inlaturarea oricaror factori care contribuie la aparitia pielii uscate. Apa sau compresele cu apa, desi ai putea crede ca sunt folositoare, ele nu ajuta ci mai degraba inrautatesc situatia, mai ales apa calda care are efect de spalare a lipidelor din tegument. La fel si sapunul, prin efectul sau detergent provoaca depletia lipidelor din piele. De aceea este recomandata folosirea unei creme de corp dupa baie, uleiurile continute de aceasta avand un efect benefic pentru piele prin blocarea apei in tegument, scazand astfel susceptibilitatea pielii de a se usca si a crapa.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri