IN ACEST ARTICOL:
In popor, rosu in obraji este asociat de cele mai multe cu o fire sanatoasa, dinamica, vivace, insa exista situatii in care roseata obrajilor are mai degraba conotatii patologice si nu reprezinta o trasatura fiziologica expresie a sanatatii.
In popor, rosu in obraji este asociat de cele mai multe cu o fire sanatoasa, dinamica, vivace, insa exista situatii in care roseata obrajilor are mai degraba conotatii patologice si nu reprezinta o trasatura fiziologica expresie a sanatatii.

Una dintre afectiunile care se manifeste prin roseata obrajilor este cuperoza. Aceasta reprezinta al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, o boala inflamatorie a pielii.

Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool, care este fugace si poate disparea in timp dupa incetarea factorului agresor. Ulterior roseata se combina cu teleangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele) ce apar sub forma de linii rosii care dispar la aplicarea de presiune pe obraz, nas, barbie.

Dupa o perioada de timp se adauga cosurile, elementele papuloase, care se pot infecta, transformandu-se in pustule. In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, teleangiectaziile dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile (pustulele) se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu care se numeste rinofima.

Cauzele obrajilor rosii

Cauzele aparitiei cuperozei nu sunt bine precizate. Predispozitia la cuperoza este frecvent ereditara. Intre posibilele cauze au fost identificate dilatarea exagerata a vaselor din piele, tulburari endocrine (apare des la menopauza), diferite afectiuni gastrointestinale precum gastrite, colon iritabil, tulburari de tranzit, avitaminoze si unele infectii.
Climatul are un rol important in aparitia si agravarea cuperozei. Este favorizata de sezonul rece, de variatiile bruste de temperatura, soare puternic, expunere la ultraviolete sau alte conditii meteorologice extreme. Puseele pot fi declansate si de ingestia de alcool, de bauturi sau alimente fierbinti, de consumul de produse foarte condimentate.

Au o predispozitie mai mare pentru aceasta afectiune persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, cei care au o viata sedentara, precum si femeile aflate la menopauza.

Cuperoza se poate agrava

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri