Pielea indeplineste un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii intregului organism. Ea constituie un invelis protector impotriva factorilor externi si o bariera impotriva microbilor care se gasesc pe suprafata sa. Pielea tenului este cea mai vulnerabila la contactul cu exteriorul si adesea aceste consecinte sunt mai mult decat vizibile daca ne referim strict la poli dilatati si la puncte negre.
Ce sunt punctele negre si unde se localizeaza?
Glandele sebacee sunt direct raspunzatoare de secretia sebumului. Uneori, aceste glande secreta in exces sebumul, determinand dilatarea porilor. Dopuri de sebum infunda foliculul pilosebaceu. Din cauza oxidarii superficiala a sebumului si a impuritatilor, aceste dopuri ies la suprafata sub forma unor punctulete negre. Punctele negre se localizeaza in general la nivelul zonei T, adica pe aripile nasului, pe barbie si pe frunte, iar in cazuri mai rare si in zona pometilor sau chiar pe toata fata.Cauzele aparitiei punctelor negre si porilor dilatati
Porii dilatati si punctele negre isi fac simtite prezenta mai ales in perioada pubertatii, cand activitatea glandelor sebacee este deosebit de intensa, dar si la persoanele aflate la varsta maturitatii. Cauzele sunt numeroase, dar printre cei mai frecventi factori care determina aparitia punctelor negre se numara o ingrijire neadecvata tipului de ten pe care il avem sau o ingrijire total gresita a tenului: aplicarea cremelor de fata foarte grase pe un ten predispus la secretie naturala abundenta, aplicarea pe ten a unor creme pe baza de bismut sau mercur, folosirea produselor de regenerare a parului pe baza de saruri de plumb, etc. Porii dilatati si punctele negre pot aparea si ca o consecinta a unui regim alimentar dezechilibrat, sarac in fructe, legume si verdeturi si bogat in grasimi. De asemenea, constipatia poate fi una dintre cauzele aparitiei de puncte negre.
Metode folosite in tratarea porilor dilatati si punctelor negre
Nimeni nu-si doreste aspectul inestetic pe care il dau punctele negre si porii dilatati. Cu toate acestea, daca nu acordam ingrijirii tenului importanta care i se cuvine, problemele de acest gen nu vor intarzia sa apara. Tenul nu trebuie ingrijit ocazional, ci zi de zi, cu delicatete si fara sa apelam la produsele de curatare agresive. Impuritatile depuse pe ten pe parcursul unei zile trebuie indepartate riguros. La fel si machiajul... trebuie intotdeauna sa fie indepartat de pe fata la sfarsitul zilei. Pentru a inlatura punctele negre existente si pentru a preveni aparitia altora, se recomanda baia de abur, operatie ce trebuie facuta la un interval de timp de trei-patru saptamani.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri