Comunicat de presă
Au trecut mai mult de 50 de ani de când întreaga lume a conștientizat că viitorul copiilor noștri depinde de schimbările climatice, iar stilul nostru de viață trebuie ajustat în direcția sustenabilității. Cu această ocazie, startup-ul românesc Verdoo lansează extensia gratuită pentru browser care plantează copaci pentru fiecare cumpărătură online, deblocând în același timp și reduceri de prețuri agreate cu comercianții înregistrați.
Oamenii de știință au avertizat că suntem obligați să limităm creșterea temperaturii cu maximum 1.5 grade Celsius pentru a asigura un viitor suportabil pentru generațiile care ne urmează, iar această țintă a fost asumată de țările participante la Acordul de la Paris, în 2016. Raportul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu din 2019 arată că pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu 7.6% în fiecare an, între 2020 și 2030.
Sondajul efectuat de Verdoo reflectă faptul că pandemia de coronavirus i-a făcut mai atenți pe români în ceea ce privește importanța protejării mediului înconjurător: 52% dintre românii participanți au declarat că sunt mai atenți la impactul schimbărilor climatice acum, față de perioada de dinaintea pandemiei. Cei mai responsabili din acest punct de vedere par a fi generația milenialilor, 59% dintre respondenții din această categorie de vârstă confirmând faptul că restricțiile din ultimul an i-au făcut mai conștienți de pericolele schimbărilor climatice.
76% dintre români se gândesc la impactul asupra mediului înconjurător atunci când cumpără
Achizițiile de bunuri sau servicii sunt luate în urma unor decizii ce au legătură, de obicei, cu prețul și calitatea acelor produse. Cu toate acestea, impactul pe care ele îl au asupra mediului înconjurător, fie datorită materialelor utilizate, fie datorită politicilor companiilor producătoare, devine o componentă tot mai relevantă în luarea deciziilor de cumpărare: 30% dintre români menționează că se gândesc în mod frecvent la sustenabilitate atunci când fac o achiziție, iar alți 46% iau în calcul acest aspect în mod ocazional.
În plus, pandemia de coronavirus pare că ne-a făcut și mai conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de locul în care trăim: 42% dintre respondenți declară că vor cumpăra mai multe produse prietenoase cu mediul înconjurător decât în urmă cu un an.
Ce ne împiedică să fim și mai responsabili în privința cumpărăturilor
Deși sunt mulți oameni care deja depun eforturi considerabile pentru a face traiul pe această planetă mai sustenabil, există încă o categorie de persoane care și-ar dori să participe la acest efort colectiv, dar anumite obstacole amână aceste decizii.
- 21% spun că prețul produselor prietenoase cu mediul înconjurător este un factor relevant atunci când decid să nu le cumpere
- 13% nu le pot găsi în magazinele în care obișnuiesc să meargă la cumpărături
- 8% nu au încredere în eficiența acestor produse în detrimentul celor cu care s-au obișnuit
- 17% nu cred că alegerea unor astfel de produse sau servicii ar ajuta considerabil mediul înconjurător
Pe de altă parte, așteptările cetățenilor de la autorități sunt mari, iar neîndeplinirea acestor așteptări uneori influențează motivația oamenilor de a depune eforturi suplimentare pentru o cauză care ar putea fi susținută cu mai multă eficiență dacă ar fi abordată la nivel central. Dintre românii participanți la acest sondaj, 76% sunt de părere că autoritățile ar trebui să contribuie mai mult la sustenabilitatea stilului de viață pe care îl avem.
„Efectele schimbărilor climatice au devenit din ce în ce mai vizibile în ultimii ani, iar pandemia de coronavirus ne-a reamintit importanța naturii în viața fiecăruia dintre noi. Datele ne arată foarte clar faptul că tot mai mulți români devin tot mai preocupați de a le oferi generațiilor viitoare un aer mai curat și un trai sustenabil. Noi, la Verdoo, ne dorim exact același lucru și încercăm să simplificăm cât mai mult investițiile în acest viitor, găsind soluții punctuale, care pot fi înglobate în acțiunile pe care le facem oricum, zilnic. ” a declarat Mircea Giurcă (foto), tânărul antreprenor care a fondat Verdoo.Cinci sfaturi practice pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător
Cei mai mulți dintre români și-ar dori să participe mai mult la acest efort colectiv de a încetini schimbările climatice, dar lipsa timpului sau a resurselor amână frecvent acțiunile concrete. Cu toate acestea, sunt anumite lucruri simple pe care le pot face pentru a contribui activ la reducerea consumului inutil sau la eficientizarea lui:
1. Închiderea jaluzelelor sau a obloanelor în camerele nefolosite timp de câteva ore. Acestea acționează ca izolatori termici, ceea ce poate reduce consumul pentru încălzirea sau răcirea încăperilor.
2. Setarea riguroasă a termostatelor. Fiecare grad Celsius setat în plus (iarna) sau în minus (vara) crește consumul de energie cu aproximativ 8%, adăugând aproximativ 184 kg/an emisiilor de CO2.
3. Înlocuirea electrocasnicelor vechi, mari consumatoare de energie. Aparatele mai noi (precum frigiderele sau boilerele) sunt mai eficiente în ceea ce privește energia consumată, reducând valorile cu până la 30%.
4. Refuzarea produselor de unică folosință. Fiecare comandă de mâncare la pachet sau cu livrare conține, de regulă, seturile de tacâmuri de plastic de care nu avem nevoie, iar paiele de plastic sunt folosite din ce în ce mai rar. Renunțarea la aceste produse are un impact considerabil asupra mediului înconjurător.
5. Nu în ultimul rând, susținerea organizațiilor care contribuie la protejarea mediului. Folosirea unei extensii de browser precum Verdoo, redirecționează un procent din valoarea cumpărăturilor online către organizații care plantează copaci. Sunt complet gratuite pentru utilizatori, folosind programele de afiliere ale comercianților. De asemenea, redirecționarea celor 3.5% din impozitul pe venit către organizații de mediu se poate face rapid și ușor prin completarea formularului 230.
„Datele noastre arată că aproximativ jumătate dintre milenialii românii intervievați și-ar dori să instaleze ceva atât de simplu precum o extensie de browser, pentru a susține activități legate de Ziua Internațională a Pământului. Această deschidere ne motivează să lucrăm și mai mult pentru a transforma orice cumpărătură online în copaci plantați. În fond, ne vom bucura cu toții de rezultate!” - Mircea Giurcă, fondator Verdoo.
Foto fr si main: De la lovelyday12 /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri