Primul episod al acestui sezon debutează cu o discuție despre fake-news și cum putem opri acest flagel al știrilor false despre mediu alături Vitalie Cojocari, jurnalist cu experiență de peste 20 de ani.
Una dintre cele mai folosite metode de a crea fake-news pe tema schimbărilor climatice o reprezintă distorsionarea unei informații reale prin adăugarea sau manipularea unor date neverificate științific. Știrile false despre schimbările climatice par să fie destul de bulversante. Comunitatea științifică a ajuns la un consens cu privire la existența schimbărilor climatice. În cel mai recent raport al IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change), oamenii de știință au declarat ferm și în unanimitate că schimbările climatice sunt cauzate de oameni.
Cu toate acestea, există încă o populație semnificativă de negaționiști ai schimbărilor climatice care pun la îndoială existența acestora, chiar și atunci când sunt confruntați cu dovezi științifice concrete. Prin urmare, pentru a aborda corect problema schimbărilor climatice, ar trebui să abordăm și problema știrilor false despre schimbările climatice.
,,În lumea în care trăim, jurnalismul nu mai vinde neapărat informație, ci credibilitate. Orice om care are un telefon in mână poate fi primul martor al unui eveniment major și primul care transmite știrea în social media. Jurnalistul nu mai este primul care dă știrea, însă el este cel care poate oferi credibilitate acelei știri. Este nevoie de experiență, de consultarea unor experți pe subiectul respectiv și de capacitatea de a selecta informațiile relevante pentru a construi o știre corectă și valoroasă ’’ a declarant Vitalie Cojocari, în cadrul podcastului Green Report.
Ce înseamnă fake news, cum construim corect știrile, cum se întrepătrund jurnalismul și activismul, cum folosim corect social media, dar și care este responsabilitatea jurnaliștilor de a aborda subiecte de mediu – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ne răspunde Vitalie Cojocari în cadrul podcastului Green Report acum live pe greenreport.ro și pe canalul de Youtube Green Report.
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți ca să nu cădem în capcana lor?
Green Report lansează cel de-al doilea sezon Green Report Podcast cu Raluca Fișer. Podcastul este dedicat dezbaterii și analizei celor mai importante subiecte legate de sustenabilitate, ecologie, protejarea mediului înconjurător, mobilității urbane și schimbărilor climatice, având o frecvență bilunară.
- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- green report
- sustenabilitate
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri