Consumul de lapte si produse lactate este determinant pentru starea de sanatate a unei natiuni

IN ACEST ARTICOL:
Laptele si produsele lactate reprezinta alimente cu o valoare nutritionala exceptionala, dar si o sursa de substante bioactive cu multiple activitati fiziologice benefice pentru organismul uman. In aceasta lucrare se prezinta unele efecte favorabile, determinate de un consum constant de lapte si/sau de produse obtinute din lapte.

Articol realizat de Prof.dr.ing. G.M. COSTIN, conf.dr.ing.ec. Silvius STANCIU, Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati

In revista Tetra Pak Magazine (95/2008) se prezinta argumente in favoarea cresterii consumului de lapte si produse lactate pe plan mondial. In SUA, inca din 1996 a fost elaborat programul Milk PEP (Milk Processor Education Program) pentru a sensibiliza consumatorii americani fata de diverse aspecte nutritive ale consumului de lapte si produse lactate.

In ianuarie 2007, o noua campanie a fost lansata pentru a reaminti importanta laptelui, care permite umplerea vidului nutritional determinat de cresterea consumului de bauturi carbogazoase.

Si in tara noastra, in ultimii ani, a existat o preocupare sustinuta privind elaborarea unor lucrari care sa clarifice aspecte legate de valoarea nutritionala a laptelui si a produselor lcatate. Aceste lucrari elaborate in general de specialisti de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, au fost publicate in Editura Academica din Galati:

  • Alimente Functionale (colectia Alimentele si Sanatatea), 1999 – editori: G. M. Costin, Rodica Segal
  • Principiile nutritiei, 2002 – autor: Rodica Segal
  • Laptele aliment medicament, 2006 – autori: Viorica Maria Macovei, G. M. Costin
  • Produse lactate functionale, 2007 – autori: G. M. Costin, Teodora Caşulschi, Dana Pop, Silviu Stanciu, Daniela Paraschiv
  • Alimente ecologice, 2006 – editor: G.M. Costin

Fiind primele aparitii editoriale in domeniu, se apreciaza ca aceste lucrari au avut o contributie importanta la educatia fabricantilor de produse lactate (functionale, ecologice) cat si a consumatorilor care au avut sansa sa le citeasca si sa inteleaga aspectele prezentate.

La nivel mondial, se consuma zilnic 1.9 miliarde de litri de lapte, cererea de lapte crescand in ultimii 7 ani cu 14%, fiind superioara cresterii cererii de petrol, care este de numai 13% pentru aceeasi perioada.

Aceasta tendinta este determinata de faptul ca populatia a devenit constienta de influenta benefica a laptelui si a produselor lactate in general.

Un studiu britanic realizat asupra a 2300 de barbati cu varsta intre 45 si 59 de ani, care au consumat cel putin 0.5 litri de lapte pe zi, a evidentiat faptul ca acestia au un risc cu 62% mai redus de a dezvolta un sindrom metabolic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri